Novice, članki in odmevi ...

Glasbena šola Koper ima nove prostore v Avditoriju Portorož
Leto 2021/2022  |  25.09.2021  |  Videno: 2377  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Alenka Penjak
 
Z otvoritvenim koncertom novega oddelka, umeščenega v Avditorij Portorož, je Glasbena šola Koper proslavila novo pridobljene učilnice in koncertno dvorano. “Končno!” vzklika Iztok Babnik, ravnatelj Glasbene šole Koper. “Dejstvo je, da ima glasbena šola v občini Piran prvič po sedmih desetletjih končno svojo dvorano. In akustika v njej je odlična!” je Babnik nazdravil novim prostorom v družbi Boruta Bažca, v.d. direktorja Avditorija, in piranskega župana Đenia Zadkovića.
 
Del piranske enote Glasbene šole Koper že od začetka novega šolskega leta uglašuje svoje inštrumente in mladim nudi glasbeno izobrazbo v Avditoriju Portorož. Glasbena šola je namreč tam dobila stalen prostor za nastope v eni izmed konferenčnih dvoran, ki so jo preuredili v koncertno dvorano in bo mladim glasbenikom na voljo vsak dan. Česa takšnega v svoji piranski zgodovini še ni imela. V Avditoriju je poslej na voljo tudi poseben prostor za vaje šolskega orkestra in jazz banda. In ne nazadnje se tam v nauku o glasbi izobražujejo učenci od 1. do 5. razreda ter delujeta predšolska glasbena vzgoja in glasbena pripravnica.
 
Glasbena vzgoja v Piranu ostaja
V Piranu ostaja glasbena vzgoja še naprej aktivno vpeta v mesto. “Podružnica v Piranu v Levstikovi ulici ostaja odprta in profesorji še vedno poučujejo večino inštrumentov. Glasba torej ostaja v Piranu - nastopi, tekmovanja, glasbene delavnice in poletne šole. Nismo umaknili glasbene šole iz Pirana, ampak jo približali vsem, ki niso iz Pirana,” je še enkrat poudaril ravnatelj Babnik.
 
Želje staršev so vodstvo šole že nekaj časa vodile v iskanje bolj dostopnih prostorov. Imeli so preveč težav s pristopom do glasbene šole v centru Pirana in se pritoževali nad okolišem, ki jim ni vzbujal občutka varnosti. Med 185 učenci je piransko enoto Glasbene šole Koper v minulem šolskem letu obiskovalo le 22 mladih Pirančanov. Ostali so se vozili iz drugih delov občine, največ iz Lucije, nekateri pa so otroke raje vpisali kar v izolsko enoto.
 
S selitvijo je vpis v glasbeno šolo narasel, dodaja Iztok Babnik, in zapolnjena so vsa prosta mesta. Imajo močno generacijo glasbene pripravnice, kjer sta kar dve skupini otrok, odprli so dva razreda nauka o glasbi in zasedena so celo mesta, namenjena učenju roga, pozavne ali trobente.
 
Da je v Avditorij Portorož, ki ima veliko praznega prostora, prišla mladina, ki ji bo ta kulturni center postal domač že od mladih nog, poudarja Borut Bažec, vršilec dolžnosti direktorja Avditorija Portorož.
 
Prednosti povezovanja vidi tudi župan Đenio Zadković, ki meni, da je Avditorij s prihodom glasbene šole dobil pomemben kulturni element.

Pogodba, ki sta jo sklenili glasbena šola in Avditorij, velja pet let.