Novice, članki in odmevi ...

Ob glasbi se stkejo pristne prijateljske vezi
Leto 2021/2022  |  09.12.2021  |  Videno: 1992  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Lea Hedžet, Radio Koper
Foto: Jernej Rondič


Ireneja Nejka Čuk je vsestranska in izjemno dejavna mlada glasbenica, ki ima za sabo pestro in raznoliko študijsko pot, a tista, ki jo najbolj zanima, se šele dobro začenja. Je študentka prvega letnika petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani, obenem pa absolventka magistrskega študija farmacije.

Nejka Čuk z orkestrom Grex Symphoniacorum Univerze v Ljubljani 

26-letna Koprčanka, sopranistka Nejka Čuk, je glasbeno pot začela kot učenka prof. Tinkare Marinac, na violini, s katero je dosegala opazne uspehe. A ko je začela peti v mladinskem in potem še dekliškem zboru Glasbene šole Koper, pod vodstvom prof. Maje Cilenšek, violina ni bila več v prvem planu. Predvsem pa je bila odločilna selitev v Vipavo, ko se je po koncu osnovne šole odločila za škofijsko gimnazijo. Ta ji je odprla nove poti, saj je začela sodelovati v orkestru NOVA filharmonija in obiskovati pouk solo petja v razredu prof. Katarine Perger na Glasbeni šoli Ajdovščina, kjer je ob mentorstvu prof. Kristine Markovič nadaljevala tudi z violino. V želji po “varnejši poti” in možnosti zaposlitve se je po maturi odločila za študij farmacije, saj jo je že od nekdaj zanimalo tudi naravoslovje. Pa so jo študentska leta še bolj povezala s petjem, saj se je v Ljubljani pridružila Akademskemu zboru Tone Tomšič in Komornemu zboru Čarnice, kjer se je veliko naučila od maestra Stojana Kureta.

Prav tako je nadaljevala z urami petja, najprej na Glasbeni šoli Rakovnik, kjer jo je učila Štefica Stipančevič, potem pa še na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer so jo sprejeli v razred prof. Edite Garčević Koželj. Tako je postala tudi članica izvrstnega komornega zbora ljubljanskega konservatorija, ki ga vodi prof. Ambrož Čopi, a niti dekliškega zbora koprske glasbene šole ni zapustila. Nanj jo vežejo prijateljske vezi z dekleti, ki jih pozna že od malega. Z njimi že vseskozi deli ljubezen do petja in skupnega ustvarjanja. Zato niti uspehi niso izostali, ne na državnih ne mednarodnih tekmovanjih. Obenem pa ji tako zbor kot zborovodkinja Maja Cilenšek nudita veliko možnosti za solistične nastope in za preizkušanje v pedagoškem delu. V Ljubljani je našla prve priložnosti tudi v operi. Kot pevka solistka je nastopala z orkestroma NOVA filharmonija in Grex Symphoniacorum Univerze v Ljubljani ter En big bandom. In, skoraj mimogrede, ob vsem tem zdaj že počasi končuje magistrski študij farmacije. Kljub temu ji niti prostega časa za branje, kolesarjenje, smučanje, poti v hribe in skavte nikdar ne zmanjka. Sedem let je že skavtska vodnica, želi pa si postati tudi učiteljica smučanja. In čeprav je zelo resno zastavila študij petja pri prof. Pii Brodnik na Akademiji za glasbo, tudi violine še ni obesila na klin: ko le more, se udeležuje vaj in nastopov orkestra Grex Symphoniacorum Unierze v Ljubljani.

Katero poklicno pot bo navsezadnje izbrala, je veliko vprašanje ... Najraje obe. Trenutno si želi oba študija dokončati, potem pa preizkusiti še kako pevsko izobraževanje v tujini. In čeprav je zelo naporno, jo najbolj fascinira delo v operi, kjer ustvarja zelo velika ekipa. Več kot sam oder ji pomeni skupno muziciranje z ljudmi, ki jih ceni in ima rada. Na vprašanje, kaj od vseh dosedanjih izkušenj ji bo ostalo za vedno, pa ta brhka, prikupna, zelo prijetna in izjemno komunikativna mladenka odgovori: “Vsi čudoviti ljudje, ki sem jih na tej poti spoznala, in prijateljske vezi, ki sem jih z njimi stkala.”