Novice, članki in odmevi ...

Narava navdihuje … do kdaj še?
Leto 2021/2022  |  16.12.2021  |  Videno: 2089  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Tatjana Gregorič
Foto: GŠ KP


V sozvočju z naravo ... je naslov projekta, ki je mlade koprske pianiste ob izvedbi pisanega nabora skladb slovenskih skladateljev, ki črpajo navdih iz narave, vzpodbudil k razmišljujočemu odnosu človeka do narave. Projekt so predstavili na letošnjih 20. Klavirskih dnevih v Portorožu.

Mladi glasbeniki so projekt V sozvočju z naravo ... predstavili na 20. Klavirskih dnevih v Portorožu.

Sloviti Štirje letni časi Antonia Vivaldija, napisani pred več kot 300 leti, navdihujejo številne glasbenike in danes jih lahko poslušamo v zelo različnih priredbah. Navdihnili so tudi mlade pianiste in njihove mentorje Glasbene šole Koper s podružnicami Piran in Izola, ki so za jubilejne 20. Slovenske klavirske dneve poustvarili izviren projekt. “Projekt V sozvočju z naravo je oblikoval klavirski aktiv naše šole. Otroci so predstavili skladbe slovenskih skladateljev, ki črpajo navdih iz narave in imajo tudi naslove iz narave. Strnili smo jih v štiri sklope: Jesen, Zima, Pomlad, Poletje, ki smo jih tudi predstavili s kratkimi odlomki najslavnejših Letnih časov, Vivaldijevih, in ob teh uvodnih glasbenih citatih so prišli tudi Letni časi slovenskih skladateljev do poslušalcev. Odnos do narave je skozi stoletja navdihoval skladatelje in jih tudi danes. Naše sporočilo pa je bilo: do kdaj še? Lepa glasba ob lepih slikah iz narave na zaslonu se je na koncu ob zavijanju sirene spremenila v grozljive slike opustošenja, kateremu smo danes priča, spomnila nas je na resnične, grde stvari, ki jih doživljamo in nas opozorila, da sta tako lepota glasbe kot narava poseben dar, ki ga moramo zelo čuvati,” je povedala Nuša Gregorič, pianistka in profesorica glasbe na Glasbeni šoli Koper.

Z igranjem krajših skladbic je v lepoto Kraljestva narave vstopalo 17 pianistov iz razredov Bojana Glavine, Aleksandre Češnjevar Glavina, Darinke Jug, Selme Chicco Hajdin, Nuše Gregorič, Vesne Zuppin in Ane Žunić in vsi so s svojimi izvedbami prebujali prav posebna razpoloženja. Nicola Štule, ki je poustvaril skladbi Zima in Nočni spev Lucijana Marije Škerjanca, nam je zaupal: “Ob teh skladbah sem si predstavljal tipičen božični večer, ko ob lučkah doma s starši in nonoti govoriš o vsem, kar se je zgodilo v iztekajočem se letu ter se spominjaš vsega lepega, kar si doživel in dosegel. Nočni spev pa je prav tisti večer pred božičem ob 22. uri, ko si na kavču, pokrit s toplo odejo, gledaš božične filme in piješ kakav.”

Med izbranimi skladbami so prevladovale klavirske miniature primorskega skladatelja Bojana Glavine, ki je s svojim neposrednim glasbenim jezikom ter presenetljivo zvočno slikovitostjo občudujoče prebujal svet domišljije mladih pianistov. “Izvajala sem skladbe z naslovi Spominčice, Zvončki, Vijolice in Trobentice, ki sestavljajo Malo cvetlično suito. Ob igranju sem podoživljala naravo in pomlad. In tudi meni narava s svojo lepoto in bogato raznolikostjo včasih nudi navdih, saj se v njej zelo dobro počutim,” je povedala Etea Zuletič. Pietra Blasiga pa je skladba z naslovom Delfin spomnila na morje in valove.

Pisan nabor klavirskih skladb z naslovi, kot so Pesem jesenskega lista, O mraku, Vožnja na saneh, Ob potočju ... je v malih mojstrih črno-belih tipk prebujal tudi razmišljanja o našem odnosu do narave. Nastala je čudovita zbirka misli mladostnikov.

“Narava mi pomeni svobodo, mir, kjer uživam, se sproščam, to je prostor, kjer moje misli vzletijo in prostor, kjer lahko uživaš to lepoto, ki nam jo je dal svet,” razmišlja Nicola Štule. “V naravi se lahko umirim in uživam v porajanju novi idej, hkrati pa me narava s svojo magičnostjo prevzame in v meni vzbuja spoštovanje,” pravi Maj Šturm Leban.