Novice, članki in odmevi ...

70 let poučevanja glasbe v Izoli
Leto 2022/2023  |  28.12.2022  |  Videno: 1175  |  A+ | a-
Izola - Radio Koper
Mateja Brežan


Glasbena šola Izola je s koncertom v kulturnem domu, ki je na odru povezal več kot 30 nastopajočih, obeležila 70. obletnico delovanja. Čeprav je o prvih letih malo pisnih virov, ti z zanesljivostjo pričajo o začetkih delovanja šole leta 1952.

Tako kot številne druge glasbene šole po Sloveniji je tudi izolska svoja vrata odprla po drugi svetovni vojni. Nekaj časa je delovala samostojno, danes je, kot piranska, podružnica koprske. Podatek iz šolskega leta 1968/69 kaže, da je bilo takrat vpisanih 77 učencev. Največ jih je obiskovalo pouk klavirja in harmonike. Zanimanje pa je bilo tudi za klarinet, violino in trobento ter nekatera druga trobila. V začetku jih je bilo pet, danes pa v Glasbeni šoli Izola poučuje 17 učiteljev. V tem šolskem letu jo obiskuje 175 učencev pri individualnem pouku ter 22 otrok, ki obiskujejo glasbeno pripravnico in predšolsko glasbeno vzgojo. Zanimanje za vpis je zelo dobro, pravi ravnatelj Iztok Babnik: "Kot vedno poudarjamo, je tukaj zadaj strokovno delo naših učiteljev, ki se stalno izobražujejo, tako da lahko izolskim otrokom ponudijo kar največ."

Učenke in učenci skupaj z učitelji pomembno soustvarjajo kulturni utrip mesta, saj pogosto nastopajo na številnih dogodkih. Vključeni so v kulturna društva na visoki umetniški ravni, kot so Pihalni orkester Izola, 3 Big Band Orchestra, Moški pevski zbor, Vokalna skupina Tamariska in drugi. Razvoju in širjenju programov pa ne sledi problematika prostorov. Glasbena šola vse od začetka deluje v Bezenghijevi palači, a tamkajšnje prostore so prerasli, pravi ravnatelj: "Tu vidim en preskok, ki bi ga morali narediti z nekimi novimi, primernejšimi prostori. Želim si, da bi bilo malo več posluha za glasbeno šolo. Poučujemo umetnost, tudi na individualni ravni. Poleg tega pa otrokom dajemo tudi neko osebno noto, neko lepo življenjsko popotnico."

Izolska glasbena šola je v času svojega pedagoškega procesa vzgojila kar nekaj glasbenikov, ki so prepoznavni v širšem okolju. Med njimi so Renato Chicco, Dejan Glamočak, Matej Bonin, Rok Palčič, Benjamin Izmajlov, Nataša Kerševan in mnogi drugi.