Novice, članki in odmevi ...

Flavta ji odpira poti v nove svetove
Leto 2022/2023  |  29.12.2022  |  Videno: 1141  |  A+ | a-
Flavtistko Jano Ilić je ljubezen do glasbe iz rodne Srbije pripeljala v Koper
Flavtistko Jano Ilić je ljubezen do glasbe iz rodne Srbije pripeljala v Koper
Primorske novice
Tekst: Lea Hedžet, Radio Koper
Foto: Mirko Orlač


Jana Ilić, dijakinja umetniške gimnazije v Kopru, prihaja iz Srbije, kjer je že od svojega osmega leta žela izjemne uspehe, potem pa se je prav zaradi flavte z vso družino preselila v Slovenijo. Tu je letos prvič zaigrala kot solistka z orkestrom.

17-letna flavtistka Jana Ilić je oktobra pod mentorstvom prof. Alenke Zupan nastopila kot solistka s Simfoničnim orkestrom Vladimir Lovec in Obalnim komornim orkestrom na koncertu, ki ga je ob 100. obletnici rojstva skladatelja Vladimirja Lovca v Avditoriju Portorož priredila svojemu nekdanjemu učitelju Glasbena šola Koper.

Jana Ilić se je instrumenta začela učiti v rodnem Šabcu, kjer je o flavti sanjarila že kot štiriletna deklica. A je nihče ni jemal resno, saj je tedaj že hodila k uram modernega baleta in uspešno igrala namizni tenis. Ker pa želja ni usahnila, se je pri osmih letih kar sama vpisala v glasbeno šolo, kjer je njena učiteljica Biljana Prica takoj opazila izjemen talent in jo nemudoma pričela pripravljati na tekmovanje. Po treh mesecih se je že udeležila prvega, na katerem je seveda zmagala. In potem so se tekmovanja ter tudi zmage kar vrstili: v Beogradu, Novem Sadu, Ohridu ... Dvakrat je osvojila maksimalnih 100 točk, večkrat je zmagala tudi v konkurenci veliko starejših učencev. Zmagovala pa je tudi na mednarodnih tekmovanjih v Italiji, na Nizozemskem, v Berlinu in prek spleta na natečaju American Protege v New Yorku, kjer so jo leta 2015 razglasili za “najboljši mladi glasbeni talent v svetu”.

Tako je že kot desetletna deklica nastopila celo v slovitem newyorškem Carnegie Hallu. Tega, kakor tudi zmage na nizozemskem tekmovanju Flute Factor 2016, kjer je za nagrado prejela novo flavto, ne bo pozabila. Pa čeprav si je do danes priigrala že 53 nagrad, od tega 46 prvih, poleg teh pa še 38 posebnih nagrad žirije. Ko je bilo treba razmišljati o nadaljevanju šolanja, so ji številni profesorji svetovali slovenske šole. Ker pa je imela komaj dvanajst let, se je z njo v Slovenijo preselila vsa družina. Nižjo šolo je končala v Ljubljani, na Konservatoriju za glasbo in balet pri prof. Neži Prešeren, s katero je zatem nizala uspehe na tekmovanjih v Grčiji, na Švedskem, v Padovi, Trstu in Ljubljani. Za srednjo šolo pa si je izbrala koprsko umetniško gimnazijo in razred prof. Alenke Zupan, ki tekmovanjem ni tako naklonjena. Janina umetniška rast je zdaj bolj usmerjena v poglabljanje interpretacije, dograjevanje izraznosti in nadgrajevanje znanja na tečajih in seminarjih znanih flavtistov z več koncev sveta. In letos se ji je izpolnila tudi velika želja, da bi kot solistka zaigrala z orkestrom.

Čeprav se je morala vsa družina - Jana ima poleg staršev še mlajšo in starejšo sestro - zaradi flavte v kratkem času kar dvakrat seliti, kar ni bilo lahko, je Jana zdaj srečna, da živi v Sv. Antonu pri Kopru, saj se je tu njeno življenje spremenilo na bolje. Pomemben premik je doživela že v prvem letniku srednje šole, ko je bila družina še v Ljubljani, sama pa je prebivala v dijaškem domu, saj ji je po težkem obdobju karanten druženje z vrstniki, prav tako glasbeniki, veliko pomenilo. Tu si je pridobila veliko novih prijateljev in profesorjev, ki jo podpirajo, predvsem pa novih izkušenj, znanja in priložnosti za napredek v ostalih glasbenih predmetih. Nenazadnje se je letos začela učiti še solopetja pri prof. Andreju Makorju, ki vodi srednješolski zbor in mešani zbor Obala, v katerih zdaj prepeva tudi Jana. Preizkuša se še v komponiranju. In ker ne tekmuje več s flavto, se je letos udeležila celo tekmovanja iz slovenščine, saj, čeprav se je je morala kar hitro naučiti, obožuje njeno slovnico. In ne le to; v slovenščini piše tudi pesmi.
Kljub vsem obveznostim najde čas za družinske izlete, dolge sprehode s psom in druženje s prijatelji. V prostem času rada tudi bere, pleše in riše.

O načrtih za prihodnost nerada govori, njen prvi cilj je le čim boljša priprava za študij na akademiji, da bi čim bolje igrala: “Najbolj si želim, da bi ljudje uživali ob poslušanju moje glasbene govorice, saj vanjo vedno dam velik del sebe”.

Radijska oddaja na Jana Ilić Primorski glasbeni talenti