Novice, članki in odmevi ...

Uspešnih in plodnih 40 let Obalnega komornega orkestra
Leto 2022/2023  |  30.03.2023  |  Videno: 895  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Vanja Gregorič
Foto: Foto Belvedere


V 80. letih preteklega stoletja je bila želja po negovanju ljubezni do klasične glasbe tudi po zaključeni formalni izobrazbi na glasbeni šoli tako velika in živa, da so bivši učenci godal kljub številnim obveznostim sprejeli izziv in se organizirali v orkester. In tako se je začelo. Obalni komorni orkester je bil ustanovljen leta 1983. Njegov prvi dirigent je bil Borut Logar, priznani primorski pedagog in violinist.

Obalni komorni orkester kljub občasni kadrovski podhranjenosti vztraja že 40 let. Z entuziazmom in voljo so ustvarili zelo uspešne koncertne sezone, z raznovrstnimi programi in z različnimi dirigenti, ki so v orkestru pustili vsak svoj osebni pečat in omogočili konstantno rast orkestra. Štiri desetletja so občinstvu istrskih mest in podeželja ponujali neprecenljivo izkušnjo žive orkestrske godalne in simfonične glasbe. Istrsko kulturo so bogatili po svojih najboljših močeh. In kot vse kaže, bodo svoje poslanstvo nadaljevali s še večjo zagnanostjo kot doslej. Kako tudi ne. V svojih vrstah imajo kar šest članov, ki vztrajajo od prve vaje dalje. Bojana Pahor, Irena Batista, Irena Lovšin, Davor Homovec, Marko Živin in Marko Prijon so skupaj z mlajšimi kolegi pripravili jubilejni cikel koncertov, s katerim bodo obeležili prvih 40 let delovanja.

 

Prvi dirigent Obalnega komornega orkestra, Borut Logar. Foto: Foto Belvedere

Tako smo v torek, 28. marca 2023, v polni dvorani sv. Frančiška v Kopru poslušali prvi koncert. Za dirigentski pult so povabili violinista, dolgoletnega člana Slovenske filharmonije, Žiga Cerarja, sedaj učitelja violine in dirigenta na Glasbeni šoli Koper ter Umetniški gimnaziji Koper.

Na mladih svet stoji
Program je bil zelo zanimivo zastavljen in raznolik. Po le navidezno renesančni Capriol suiti Petra Warlocka iz leta 1926, je sledil baročni Vivaldijev Koncert št. 11 za dve violini in violončelo ter godalni orkester, v katerem so vlogo solistk odlično odigrale dijakinje koprske umetniške gimnazije: violinistki Nika Gačnik in Marilena Lo Pinto ter violončelistka Katarina Hrvatin. Ravno s to potezo se v društvu trudijo, da bi v svoje vrste privabili več mladih, ki bodisi zaključujejo svoje izobraževanje ali pa šele dobro vstopajo v profesionalni svet glasbenikov.

Čeprav se zdi, da danes mladina ni več tako zelo zainteresirana za ljubiteljsko kulturo, kot je to bila nekoč, smo med rednimi člani orkestra videli mnoge mlade obraze. S povezovanjem ob tovrstnih jubilejih, imajo sedaj priložnost spoznati pomen in bogastvo sodelovanja v amaterskem društvu ter neprecenljiv prispevek k razvoju kulture okolja, katere vrednosti se danes vse bolj zavedamo.
Sledila je Suita sv. Pavla skladatelja Gustava Holsta, s katero so v drugo polovico koncerta vstopili z živahnimi plesnimi ritmi, hkrati pa že napovedali sodobnejše delo slovenske skladateljice Nine Šenk. Razpoloženje se je z njeno Večerno serenado le navidezno umirilo. Skladba je že po prvih taktih v dvorano prenesla intenziven občutek miru, hkrati pa občinstvo objela z neizmerno močjo. V vlogi solistke je zablestela violinistka Živa Kralj iz Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.
Linijo skladbe, ki se je vzpenjala nad bogatimi harmonijami orkestra, je posredovala s tolikšno mero interpretativne zrelosti in muzikalnosti, da je skladba pomenila emotivni in izvajalski višek večera.

S premišljeno potezo napovedali prihajajoče koncerte
Za zaključek so prihranili temperamentno delo Astorja Piazzolle Verano Porteno - Poletje iz Štirih letnih časov v Buenos Airesu je glasbeni dogodek 'začinilo' do te mere, da je občinstvo zahtevalo dodatek. V spomin na dolgoletnega člana orkestra Nika Peršiča so zaigrali Stričkovo polko, ki je v koncert primešala tudi slovenske plesne melodije.
S premišljeno potezo, s katero je Obalni komorni orkester odlično zaokrožil prvi koncert, je že napovedal naslednje koncerte in tako poudaril nenehno kroženje in ponavljanje, ko zaključek pomeni le prihod novega in svežega. Bili smo priča zelo obetavnemu začetku praznovanja uspešnih in plodnih 40 let delovanja ljubiteljskega primorskega godalnega orkestra. Pri praznovanju se jim lahko ponovno pridružimo že 3. junija 2023, ko bo na sporedu drugi koncert, program in dirigent pa sta v tem trenutku še zavita v tančico skrivnosti.