Mednarodnem bienalu sodobne glasbe Koper 2018
46  |  A+ | a-
Bienale
Bienale
Dragi gostje, dobrodošli na 6. Mednarodnem bienalu sodobne glasbe Koper!

V vseh dosedanjih letih koprskega bienala smo se ob poslušanju sodobnih glasbenih govoric spraševali o sinesteziji umetnosti, o kreativnosti, o norosti ... Letos sem izbrala čutila. V virtualnem pomenu besede, seveda. Na vsakem koncertu bo izpostavljeno eno čutilo, razmišljanje o njem in o dojemanju življenja skozenj.
Torej, virtualno ... Čemu virtualno? Vse bolj se gibljemo v virtualnem svetu. Virtualno izhaja iz latinske besede virtus, katere pomen je vrlina – vrlina v smislu moči. Danes uporabljajo to besedo v filozofiji in znanosti kot sinonim za potencial – nekaj, kar bi se lahko zgodilo. Veliko bolj nam je poznana uporaba v informatiki, kjer pomeni simulacijo, neresnično. Zanimivo, da se v tej besedi skriva pomen moči, vrline, potenciala in obenem neresničnosti. Ali to pomeni, da smo močni samo v neresničnosti, ali da smo v resnici nemočni, vendar s potencialom. Se morda prepoznate v tej dilemi? Priznam, jaz se. Ves čas se sprašujem, ali sem dovolj močna ali dovolj resnična in koliko dejansko vodim svoje življenje. Se vam ne zdi, da se v tej situaciji lahko znajde celotna družba, ki se giblje med potencialom, ki ga ima in med voljo udejanjenja le-tega? Ali ne bi predstavljalo zavedanje, da ne realizacija potenciala ni vedno krivda drugih, korak naprej za današnjo družbo?
V teh desetih letih smo ugotovili, da ima bienale virtualni kot tudi resnični potencial. Je priložnost soočanja s sodobno umetnostjo, je dokaz resnične kulturne prisotnosti v ožjem in širšem okolju, v katerem živimo, je priložnost za mlade, da se izražajo z novimi jeziki in nenazadnje je dokaz, da svoj potencial lahko udejanjimo. Zakaj čutila? Mogoče so čutila pot do bolj oprijemljivega dojemanja glasbe in umetnosti ter skozi le-te dojemanja življenja na sploh. Mogoče potrebujemo ponovni stik z življenjem, da z dotikom začutimo materijo preko kože, da začutimo vonjave narave, da zavestno slišimo, kar poslušamo, da vidimo, kar gledamo … da brez strahu okusimo vse okuse življenja. Čutila v vlogi dotika z resničnostjo, s tisto resnično močjo, ki je v nas. Torej pot v prepoznavanje snovnega sveta, da lahko odkrijemo nesnovno stanje. Mogoče pa je to tisti šesti čut, ki obstaja le "virtualno". Pa ravno letos v šesti izvedbi festivala.

Želim vam zanimiv bienale, želim vam veliko presenečenj v odkrivanju novih govoric z uporabo prav vseh čutil. Želim vam, da bi se počutili tako resnične, kot virtualne ... Znanstvena odkritja in študije zelo starih modrosti pravijo, da v resnici čutila le ponarejajo resničnost ... Torej, »zaužijmo vino skozi oči«, pravi Schönbergov Pierrot, začutimo glasbo z dotikom in dojemimo polnost življenja z vsem našim bistvom.

Umetniški vodja festivala: Tatjana Jercog

več o prireditvi ...

 
Top

 

NOVICE, ČLANKI IN ODMEVI ...

rss Na odmeve se lahko naročite in ob novem članku boste obveščeni. / Vsi odmevi ...

Spoštovani starši in skrbniki,

dobrodošli v novem šolskem letu 2018/19, ki je jubilejno obarvano. Glasbena šola Koper praznuje svojih 70 let uspešnega delovanja. Leta 1948 Glasbena šola Koper prvič odprla svoja vrata in začela s svojim poslanstvom. Z leti je prerasla v zelo uspešno glasbeno šolo, ki ni cenjena le v Sloveniji, ampak tudi izven njenih meja. Dober glas naše šole pa seže tudi onstran luže v Ameriko in celo Azijo. Mogoče tega ne veste, da je šola najprej delovala v Portorožu in se leta 1950 preselila v Koper. Ob koncu prvega šolskega leta je zaključni izpit iz klavirja in glasbene teorije opravilo 74 učencev. Kasneje so se pouku klavirja pridružili še drugi inštrumenti. Vsako leto Glasbeno šolo Koper s podružnicama v Izoli in Piranu obiskuje okoli 1050 otrok, ki obiskujejo pouk različnih inštrumentov, nauka o glasbi ali solfeggia, komorne in orkestrske igre. Imamo pa tudi zelo uspešne pevske zbore in zelo kakovosten baletni oddelek.

Za vsako uspešno šolo stojijo predani in strokovno podkovani učitelji. Glasba, poslušanje in poustvarjanje glasbe, znatno povečuje kognitivne sposobnosti vaših otrok. Hkrati pa krepi ustvarjalnost, kolektivni duh in razvija socialno mrežo, ki je v današnjih časih še kako pomembna za vsakega posameznika. Naj vam bo v šolskem letu 2018/19 prijetno v naši družbi.

Iztok Babnik,
ravnatelj Glasbene šole Koper.

Babnik

Šolski koledar