O umetniški gimnaziji

 

v Kopru so razmišljali ...

dijaki" Na Umetniško gimnazijo sem prišla z željo po znanju glasbe. Mislim, da se je želja uresničila, ker napredujem pri svojem instrumentu. Zelo rada ga vadim, saj v njem najdem svoj svet, kjer uživam.
Prijatelji ob meni so nezamenljivi, vsak sestavlja košček mojega življenja. Z njimi se rada družim, tudi z likovniki, glede na to da se držijo bolj zase.
Urniki so zelo prilagojeni našim potrebam. Ne končamo prepozno. Imamo čas za vadit. Včasih se zgodi, da pridem domov pozno popoldne. Ostali profesorji se trudijo prilagoditi našim urnikom in vajam, vendar se učenje oz. pisanje naloge občasno zavleče pozno v noč.
Mislim, da je ta gimnazija dobra. Usmeritev za našo ciljno pot – Akademijo za glasbo."

 
Ana Starc
________________________
 
dijaki "Mislim, da je gimnazija, čeprav je včasih zelo naporna, zanimiva in lahko z nje odnesemo veliko znanja. Res je, da pri nekaterih predmetih zahtevajo veliko, včasih, po mojem mnenju, tudi preveč. Po drugi strani pa je lepo in zabavno, predvsem na izletih. Mislim, da so med nami učenci res dobri odnosi in da se med sabo lepo razumemo. Sam mislim nadaljevati z glasbo in moral bi več vaditi, kar pa mi ne uspe vedno zaradi obilice vaj in nalog. Gimnazija je zelo dober začetek srednjega glasbenega izobraževanja in mislim, da nam bo pridobljeno znanje resnično pomagalo v prihodnje."

Tadej Vujanič
________________________

dijaki "Za vzporedno glasbeno izobraževanje sem se odločila, ker najverjetneje ne bom študirala glasbe, a mi glasba vseeno veliko pomeni. Zelo rada igram klavir, saj je to inštrument, na katerega se lahko igra praktično vse. Všeč mi je njegov zvok. To, da sem na VGI, mi včasih vzame veliko časa, včasih se mi zdi čisto odveč in se vprašam, zakaj sploh to delam, ampak potem vedno ugotovim, da je vredno. Tako glasbo boljše razumem. Z glasbo se izražam in povem tisto, kar ne morem z besedami."

Eva Veršič
________________________

dijaki "UG – pravilna odločitev ali napaka? Kot njena dijakinja bi rekla odlična odločitev! Zakaj? Učencem lahko ponudi zelo dobro podlago za nadaljnji študij in življenje. Zelo veliko možnosti je za napredek, saj so profesorji zelo izkušeni in ponujajo priložnost za napredovanje in dobro izobraževanje. Na glasbeni smeri se dijaki vseh letnikov med seboj zelo dobro razumemo. Imamo možnost obiskovanja različnih domačih in tujih koncertov, kar nam širi obzorja. Udeležujemo pa se lahko tudi glasbenih strokovnih ekskurzij - do sedaj sem bila v Nemčiji, Londonu, Gradcu in na Dunaju - na katerih smo obiskali veliko izvrstnih in zanimivih koncertov in zanimivosti.. Zanima me tudi moderna / sodobna glasba in glede tega si želim poizvedeti še veliko stvari. In na UG vem, da bom to dobila! Kljub vsemu pa se za nadaljnje šolanje odločam za študij prava. Torej je možnosti, da šolanje nadaljuješ tudi v drugi smeri, veliko."

Lara Nemac
________________________

dijaki "Srednjo glasbeno šolo obiskujem kot hospitant. Kljub mojim takratnim 33-im letom nisem imel težav glede pristopa in sodelovanja pri glasbenih predmetih. Z glasbo se ukvarjam že od otroštva vendar se zaradi določenih razlogov nisem mogel vključiti v strokovno glasbeno izobraževanje. Zato se mi zdi zelo pravilno in spodbudno, da se starejšim občanom omogoča glasbeno izobraževanje na tem področju. V šoli se počutim sprejetega tako s strani učiteljev kot sošolcev. Skozi leta opažam tudi, kako se moj glasbeni spekter, tako na področju teorije kot posluha širi, zaradi kvalitete predavateljev. Kar se tiče prihodnosti, me mika področje kompozicije ali nadgradnja znanja pri inštrumentu (kontrabas). Srednja glasbena šola nudi tudi široko paleto dejavnosti, kot so pevski zbor, orkester idr., s katerimi lahko učenci prihajamo v stik z različnimi glasbenimi svetovi in si izmenjujemo izkušnje. Za konec bi dodal, da se počutim počaščen in srečen, da lahko sodelujem v srednji glasbeni šoli v Kopru; glasba je bila vedno v mojem srcu, vendar sem mislil da je zaradi mojih let, pot na tem področju zaprta, vendar temu ni bilo tako, predvsem po zaslugi določenih učiteljev, katerim bom za vedno hvaležen."

Andrej Leban
________________________

dijaki "Umetniška gimnazija ni navadna gimnazija. Je šola, ki nam ponudi več kot zgolj splošno znanje. Posamezniku omogoča osebni razvoj in rast na glasbenem področju. Skozi obdobje 4 let nam pomaga izoblikovati način dojemanja in izvajanja glasbe. Naučenega nam nihče ne more odvzeti. Z možnostjo vzporedne gimnazije mi je omogočeno obiskovanje tako naravoslovnih predmetov ter glasbenih. Tako mi tudi za študij ta šola dopušča vse možnosti izbire."

Žana Morelj
________________________
 
dijaki "V teh štirih letih nisem pridobila samo glasbeno umetniško znanje in splošno razgledanost, ampak spoznala tudi družabno življenje in prijatelje, s katerimi smo postali družina. Ob vstopu na UG ne postaneš samo njen dijak, ampak tudi član majhne glasbene družine. Dijaki smo tu povezani in enotni, družimo se tudi na sedaj že legendarnih »UG žurkah«, ki jih obiskujejo tudi bivši dijaki.
Letos zaključujem moje glasbeno življenje na UG Koper in ob pogledu nazaj, sem ponosna nase in na moje sošolce, da smo to pot skupaj uspešno opravili. Vse pozne ure učenja in vadenja se na koncu obrestujejo in zaradi tega postaneš boljša in bolj odgovorna oseba. Moj pogled na kulturo in glasbo se je spremenil in v zahvalo UG Koper sem spoznala, da se z veliko volje in dela daleč pride."


Sandra Boršič
________________________

dijaki "Kot dijakinja 4. letnika umetniške gimnazije moram priznati, da imam občutek, kot da sem se šele včeraj vpisovala v 1. letnik. Ko pa še enkrat pomislim, se zavem, koliko novih stvari sem se naučila, koliko lepih, čarobnih, glasbenih in družabnih trenutkov sem preživela v teh štirih letih. Skoraj trditi si upam, da sem s to šolo pridobila veliko več kot le splošno in glasbeno znanje."

Katja Dadič
________________________

dijaki »Že pred vpisom na srednjo šolo sem vedela, da študija ne želim nadaljevati na Akademiji za glasbo, hkrati pa sem želela svojo glasbeno izobrazbo poglobiti. Kljub vsem zadregam, ki so nastale zaradi lenobe, slabe volje in moje najstniške črnogledosti, sem umetniško gimnazijo uspešno zaključila in vpisala želeni študij. Po štirih letih ugotavljam, da je bila največja prednost umetniške gimnazije ta, da je nam, zmedenim dijakom, dopuščala popolno svobodo odločanja. Morda smo se ostalim gimnazijcem in profesorjem zdeli vsi enaki, zasanjani, malo premaknjeni umetniki, meni pa se je vedno zdelo, da smo najzanimivejša klapa daleč naokrog. Tako heterogenega razreda prej enostavno ni bilo. Zaradi malce čudaškega obnašanja in samosvojega razmišljanja smo vedno štrleli iz povprečja. Zame so bila srednješolska leta šola življenja, predvsem kar se tiče odnosov s tako izjemnimi posamezniki, kakršni so bili moji sošolci in profesorji.«

Jerneja Umer
________________________

dijaki »Umetniška gimnazija je nekaj posebnega, drugačnega. Gre za posebno vrsto energije, ki jo tvori posameznikova želja po ustvarjanju, izražanju, znanju. In istočasno so tudi profesorji sami pripravljeni te želje izpolnjevati. Nikomur ni težko podaljšati posamezne ure, se dodatno dobiti z dijakom, ne glede na čas, kraj...
Vsakotedenski nastopi umetniške gimnazije, ki so se v času raznih tekmovanj spremenili v vsakodnevne, številni seminarji, možnost igranja pri posameznih mednarodno uveljavljenih profesorjih. Res, če si želel, si imel ogromno možnosti za izražanje svojega talenta.«


Mateja Petelin
________________________

dijaki »Več kot dve leti je minilo, odkar študiram glasbo v tujini. Umetniška gimnazija v Kopru mi je omogočila ogromno. Brez te ne bi bila zdaj tu, kjer sem. Lepo je, da je glasbenik lahko vsesplošno razgledan in da ima po taki šoli odprte možnosti za študij na skoraj vseh fakultetah, saj ima opravljeno splošno maturo kot vsi ostali gimnazijci. Profesorji teoretičnih in praktičnih predmetov so se nam resnično posvečali. Zanje nismo bili le številka, ampak nekdo, ki mu želijo nuditi znanje, motivacijo, da bi glasbo lahko dojemali kot nekaj zanimivega in lepega. Na umetniški gimnaziji tudi smeha, dobre volje in prave družbe ne manjka. Šola nam je pomenila dom, skupaj s sošolci in sošolkami smo si ustvarili drugo družino, s katero smo preživeli večji del dneva.«

Lea Sirk
________________________

dijaki »Pot na Umetniško gimnazijo v Kopru me je zanesla iz želje po globljem spoznavanju glasbe. V nižji glasbeni šoli sem pričela s prvimi poskusi zapisovanja lastnih glasbenih idej, v Kopru pa so mi ponudili možnost širjenja teoretičnih obzorij ter tako pot k ustvarjalnemu glasbenemu izražanju. Prijetna delovna klima, pozitivno naravnani ter sproščeni profesorji, pripravljeni na pogovor ter kolegialnost v razredu so bili le delček v mozaiku med mojimi leti srednješolskega izobraževanja.
Skozi ta sem prišla do spoznanja, da je glasba zakladnica, v kateri vsak najde dragocen kamen zase, ko jo odkrije. Pod do njenega odkritja pa je včasih naporna, zahteva kdaj pa kdaj tudi marsikatero odrekanje, vendar ko jo človek najde, neverjetni občutek zadovoljstva odtehta vse.«


Ana Celin
________________________

dijaki »Po končani osnovni šoli sem opravil sprejemni izpit na Umetniški gimnaziji, vendar sem se kasneje premislil zaradi različnih vplivov okolice in se odločil za splošno gimnazijo. Še vedno sem rad igral pozavno, še bolj me je spodbudil k igranju moj profesor, ki nas je vodil v zelo uspešnem kvartetu pozavn. Vedno bolj me je prevzemala glasba, kar se mi je zdelo dobro in sem še več užival. Želel sem izvedeti še več in se še bolj poglobiti v glasbo, saj me je to res zanimalo in me še vedno. Moral sem se odločiti, katero pot bom ubral. Ubral sem glasbeno pot in se po končanem 1. letniku splošne gimnazije prepisal na umetniško gimnazijo, kjer mi je zelo všeč.«

Vito Vranešič
________________________

dijaki »Čudovito je obiskovati šolo, kjer veš, da so profesorji tvoji mentorji in hkrati tudi tvoji prijatelji.
Čas dijaških let je bil res neponovljiv.«


Matjaž Meden
________________________

 

"Glasba je višje razodetje
kot vsa modrost in filozofija.
"
Ludwig van Beethoven