Baletni oddelek


Vpis v plesno pripravnico je brez posebnih pogojev, razen starosti. V plesni pripravnici se otroci seznanijo z osnovami gibanja na podlagi klasičnega baleta, naučijo se obvladovati in razumeti svoje telo, okrepijo določene sklope mišic, razvijajo občutek za ritem, pridobijo pravilen odnos do glasbe in delovne navade.
 

V prvi razred se vpisujejo otroci po opravljenem sprejemnem preizkusu. Izjemoma se lahko vpišejo tudi starejši učenci, ki pokažejo pri sprejemnem preizkusu veliko nadarjenost. Preizkus obsega izgled celotne figure, mehkost in odprtost kolčnega sklepa, gibljivost in odprtost stopala, gibljivost hrbtenice, muzikalnost itd. Otroci se seznanijo z osnovami klasičnega baleta, naučijo se pravilne drže telesa, obvladovanje ravnotežja in muzikalnega gibanja v različnih ritmih. Razvijajo delovne navade in disciplino.

Morda zveni nekoliko dolgočasno, vendar je v praksi ravno nasprotno, saj se mladi plesalci veščin učijo skozi kontroliran gib, ob glasbi in ob pripovednem elementu baletnega plesa. Zelo nas razveseljuje misel, da je pri otrocih za to zvrst umetnosti kar nekaj zanimanja. To dokazuje dejstvo, da se v baletni oddelek GŠ Koper vpiše zadovoljivo število otrok. Vem, da bi se marsikdo strinjal z mano, da je balet ples, pri katerem potrebuješ disciplino, samokontrolo in marljivost, pa čeprav si nadarjen plesalec. Kajti, zavedati se moramo, da je to zvrst plesa – umetnosti, ki je po zahtevnosti učenja zelo visoko na lestvici. Lepi in mehki gibi ter nepogrešljiva eleganca pa zahtevajo obilico dela.

 

Mladi baletniki bodo pridobljeno plesno znanje pokazali na nastopih, na katere vas bomo povabili, da se nam pridružite in občudujete te male nožice in ročice, kako elegantno poplesujejo in skozi ples pripovedujejo zgodbe.
 

Sama sem večkrat prav presenečena, kako si prvošolčki zaželijo spoznati balet. In takrat mi je jasno, da otroci razmišljajo povsem drugače, kot mislimo odrasli. Najprej si želijo stvar spoznati in šele nato se odločijo, ali jim je le-ta všeč ali ne.

Manjana Milostnik

 

Glasba je višje razodetje kot vsa modrost in filozofija.
(Ludwig van Beethoven)