Baletni oddelek


Vpis v plesno pripravnico je brez posebnih pogojev, razen starosti. V plesni pripravnici se otroci seznanijo z osnovami gibanja na podlagi klasičnega baleta, naučijo se obvladovati in razumeti svoje telo, okrepijo določene sklope mišic, razvijajo občutek za ritem, pridobijo pravilen odnos do glasbe in delovne navade.

V prvi razred se vpisujejo otroci po opravljenem sprejemnem preizkusu. Izjemoma se lahko vpišejo tudi starejši učenci, ki pokažejo pri sprejemnem preizkusu veliko nadarjenost. Preizkus obsega izgled celotne figure, mehkost in odprtost kolčnega sklepa, gibljivost in odprtost stopala, gibljivost hrbtenice, muzikalnost itd. Otroci se seznanijo z osnovami klasičnega baleta, naučijo se pravilne drže telesa, obvladovanje ravnotežja in muzikalnega gibanja v različnih ritmih. Razvijajo delovne navade in disciplino.

Ja, saj vemo, marsikdo se ob tej besedi namrdne in si misli, kak dolgčas. Vendar pa je dosti tudi takih, ki jim je balet všeč.
Razveseljuje nas lahko tudi ta misel, da je pri otrocih za to zvrst umetnosti kar nekaj zanimanja. To dokazuje dejstvo, da se na baletnem oddelku GŠ Koper, vpiše zadovoljivo število otrok. Vem, da bi se marsikdo strinjal z mano, da je balet ples, pri katerem rabiš disciplino, samodisciplino in marljivost, pa čeprav si nadarjen plesalec. Kajti, zavedati se moramo, da je to zvrst plesa – umetnosti, ki je po težnosti učenja zelo visoko na lestvici. Vsi tisti lepi gibi in vsa eleganca zahtevajo precej dela.
Tudi v tem šolskem letu bodo mladi baletniki pokazali svoje pridobljeno znanje baleta na nastopih. Takrat pa vas bomo, če boste želeli, dragi obalovci, povabili, da se nam pridružite in občudujete te male nožice in rokice, kako elegantno poplesujejo.
Sama sem večkrat prav presenečena, kako si prvošolčki zaželijo spoznati balet. In šele takrat vidim, da otroci dostikrat drugače razmišljajo kot odrasli.  Najprej želijo stvar spoznati in šele nato se odločijo ali jim je všeč ali ne.

Manjana Milostnik

 

 

"Iz glasbe prihaja čar, ob katerem se morajo upokojiti vse skrbi in vse bolečine srca."

William Shakespeare