Novice, članki in odmevi ...

Kdor poje, res zlo ne misli
Leto 2024/2025  |  24.09.2024  |  Videno: 17  |  A+ | a-
Primorske novice, 24. 9. 2024
Tekst in foto: Alenka Penjak

Otroški, mladinski in dekliški pevski zbor so glasbeni otroci Glasbene šole Koper, ki pri svojem ustvarjanju uporabljajo najlepši inštrument, kar jih poznamo - glas. Nedavna svečanost v dvorani Sv. Frančiška je obudila spomin na njihov nastanek, prehojeno pot, osvojene nagrade in zvestobo petju.




Zborovodkinja Maja Cilenšek in dekliški pevski zbor Glasbene šole Koper je zapel ob klavirski spremljavi Sindije Šiško in v ritmu tolkalista Tima Lindiča, s solo nastopom pa je pozornost pritegnila Andreja Miknič.


Zborovsko petje ima v slovenski Istri bogato tradicijo, je spomnil Iztok Babnik, ravnatelj Glasbene šole Koper. Prvi amaterski zbori so začeli nastajati v 19. stoletju in odigrali ključno vlogo v narodnem gibanju, ki je utrjevalo slovensko kulturo in identiteto. Danes pa se številni zbori posvečajo tako ljudski glasbi kot sodobnim glasbenim stvaritvam.

Najprej Izola, potem Koper
Iz te plemenite tradicije je vzniknila zamisel, ki se je septembra 1993 začela uresničevati na izolski podružnici Glasbene šole Koper, kjer je pod vodstvom zborovodkinje Mirjane Gvozdenac zapel otroški pevski zbor, leto pozneje pa mu je sledil tudi otroški pevski zbor v podružnici v Kortah, ki ga je vodila Maja Cilenšek, a je čez nekaj let ugasnil, saj so otroci odrasli. Zborovsko-pevski pobudi je sledil še Koper, kjer je pod vodstvom Maje Cilenšek nastal otroški pevski zbor takratnega Centra za glasbeno vzgojo Koper.

Otroški pevski zbor z zborovodkinjo Kristino Babič je nastopil ob klavirski spremljavi Vesne Zuppin in med ostalim zapel pesem Ptice Toneta Pavčka, ki jo je uglasbil Bojan Glavina.

Zbora sta se razvijala in se udeleževala regijskih in državnih tekmovanj. S svojimi skladbami sta izolski otroški zbor počastila skladatelja Bojan Glavina in Andrej Makor, v anale pa se je zapisalo tudi sodelovanje z zasedbo Vruja.
Od leta 2018 vodi koprski in izolski otroški zbor zborovodkinja Kristina Babič, ob večjih projektih pa se zbora združita. V šolskem letu 2018/19 je združen zbor na Regijskem tekmovanju otroških in mladinskih pevskih zborov v Novi Gorici v kategoriji otroških zborov osvojil zlato priznanje z odliko ter posebno priznanje za najboljšo izvedbo sodobne zborovske skladbe med otroškimi zbori, in sicer za izvedbo Žabjega zajtrka Andreja Makorja.

Profesionalna pota dekliškega pevskega zbora
Maja Cilenšek vodi tako mladinski pevski zbor kot dekliški pevski zbor. V zborovske repertoarje mladinskega zbora uvršča novitete slovenskih skladateljev in s tem vzpodbuja nastajanje novih del za mladinske zbore. Kot predavateljica in strokovna ocenjevalka je redno vabljena na seminarje in različne pevske prireditve.

.
Mladinski pevski zbor z zborovodkinjo Majo Cilenšek in ob klavirski spremljavi Sindije Šiško, v katerem ubrano zvenijo dekliški in fantovski glasovi.

Mednarodno uveljavljen dekliški pevski zbor večkrat povabijo na zborovske festivale v Italiji, Avstriji in Sloveniji, od koder se vrača s nagradami. Oktobra 2019 se je, denimo, udeležil mednarodnega tekmovanja Flanders v Belgiji ter osvojil 1. mesto v kategoriji ženskih zborov in posebno priznanje za najboljše ocenjeni zbor celotnega tekmovanja.
Zbor se ponaša s krstnimi izvedbami skladb priznanih slovenskih skladateljev, kot so Uroš Rojko, Ambrož Čopi, Bojan Glavina, Tadeja Vulc, Matej Bonin in Andrej Makor.