Novice, članki in odmevi ...

ZADNJA JANUARSKA SREDA V ZNAMENJU KLARINETISTOV IN SAKSOFONISTOV CELE PRIMORSKE
Leto 2014/2015  |  28.01.2015  |  Videno: 362102  |  A+ | a-
Aleš Grosek

V sredo, 28. januarja 2015, je na Glasbeni šoli Koper potekal seminar za klarinet, vaja orkestra klarinetov Zveze primorskih glasbenih šol in za zaključek dneva še nastop učencev klarineta in saksofona ZPGŠ.

Sprva so se v dopoldanskem času učitelji klarineta vseh primorskih glasbenih šol s svojimi učenci udeležili seminarja za klarinet. Predavatelja sta bila Aleksander Miklavec iz glasbenih šol Ajdovščina in Nova Gorica ter Branko Trifković iz glasbenih šol Sežana in Ajdovščina. Na seminarju je aktivno sodelovalo 7 učencev in kvintet klarinetov iz glasbenih šol Idrija, Vrhnika, Koper, Izola in Umetniške gimnazije Koper. Vsak učenec oz. komorna skupina je imel na voljo polurno lekcijo z enim izmed predavateljev. Vzdušje na seminarju je bilo zelo sproščeno, učenci so uspešno nadgradili svoje znanje, njihovi učitelji  Metka Pupis, Igor Vrhnjak, Danijel Grizonič, Dušan Kitić, Karl Glavina, Robert Stanič, Borut Vatovec in Aleš Grosek v vlogi poslušalcev slišali marsikatero dobrodošlo informacijo.

Po hitrem kosilu oz. klepetu ob pici in soku v zbornici Glasbene šole Koper je sledila vaja orkestra klarinetov Zveze primorskih glasbenih šol v koncertni dvorani glasbene šole pod taktirko Aleša Groska. Dvourne vaje se je udeležilo 20 učiteljev in učencev ter dijakov iz Idrije, Vrhnike, Sežane, Ajdovščine, Nove Gorice, Kopra, Izole ter Pirana. Na vaji so člani orkestra osvojili novo skladbo oz. priredbo za orkester klarinetov Voluntary & Fugue (skladatelj T. Roseingrave) in ponovili priredbo Griegove skladbe In the hall of the mountain king. Obe skladbi je orkester predstavil na nastopu učencev klarineta in saksofona ZPGŠ zvečer istega dne.

Dan klarinetistov in saksofonistov v Kopru je zaokrožilo srečanje učencev klarineta in saksofona ZPGŠ, ki se je pričelo ob 17. uri v koncertni dvorani GŠ Koper. Na sporedu je bilo kar 19 točk. Med nastopajočimi so bili učenci iz Vrhnike, Sežane, Ajdovščine, Idrije, Postojne, Kopra in Pirana ter dijaki Umetniške gimnazije Koper. Po koncertu se je kljub napornemu dnevu večina učencev, korepetitorjev in učiteljev ustavila na pogostitvi v Pizzeriji Atrij, kjer se je v sproščenem vzdušju in veselemu druženju zaključil več kot 12 urni delavni klarinetistično – saksofonistično obarvani dan.