Novice, članki in odmevi ...

SIMFONIČNI ORKESTER GLASBENE ŠOLE KOPER
Leto 2013/2014  |  05.12.2013  |  Videno: 360967  |  A+ | a-
D.R.

Vsako leto Glasbena šole Koper v prednovoletnem času z učenci pripravi številne glasbene dogodke, s katerimi želi prispevati k prazničnemu vzdušju svojih sokrajanov. Sodeluje na najrazličnejših prireditvah zavodov, združenj in društev, ki si želijo slovo od starega leta nekoliko popestriti z glasbenimi točkami. To pa zahteva veliko truda, saj so od začetka šolskega leta minili komaj trije meseci, kar pa v procesu glasbenega izobraževanja ni ravno veliko.
Godalni orkestri glasbene šole že vrsto let zelo uspešno delujejo. V svoj repertoar glasbenih del uvrščajo vse bolj zahtevna dela. Godalni orkester »Vladimir Lovec« je pod taktirko Igorja Švarca, koprskega profesorja violončela, izvajal program, ki smo ga vajeni s profesionalnih odrov. Sledilo je še veliko uspehov, vabil na razne prireditve in učenci so bili vse bolj motivirani za resno delo. Letos je dirigentsko paličico prevzel Antonije Hajdin, profesor violončela na Izolski in Piranski podružnici glasbene šole. Seveda pa noben resnejši orkester ne more brez podmladka, za katerega skrbijo mlajše glasbene skupine kot je Šolski godalni orkester, ki ga je sprva vodila profesorica violine Amanda Vidic, nato ga je pod svoje okrilje sprejel profesor Antonije Hajdin, sedaj pa jih k novim izzivom naproti vodi profesor kontrabasa Štefan Švagelj. Poleg običajnih glasbenih sestavov na šoli sedaj že vrsto let zelo uspešno deluje tudi skupina mladih nadobudnih violončelistov pod vodstvom Antonija Hajdina, ki so primorsko publiko že večkrat opozorili nase in so gostje na večini pomembnejših dogodkov vseh treh obalnih občin.
Učenci pihal in trobil si svoje orkestrske izkušnje pridobivajo v pihalnih orkestrih Koprske, Izolske in Piranske glasbene šole pod budnim očesom svojih treh dirigentov Aleša Groseka, Mirka Orlača in Iztoka Babnika. Zadnja leta starejši učenci sodelujejo v trobilnem ansamblu Brass Band.
Letos si je Glasbena šola Koper želela učence in starše ter seveda vso primorsko javnost še dodatno obdariti. Že nekaj let si vodstvo šole z učitelji in učenci prizadeva ustanoviti simfonični orkester glasbene šole Koper. Lansko leto so mnogi učenci sodelovali v skupnem projektu z vrstniki iz Ljubljane in iz Beograda ter nastopili v okviru Super orkestra pod vodstvom dirigentke Jelene Brčarević ter si pridobili prve izkušnje v simfoničnem orkestru. Z ustanovitvijo šolskega simfoničnega orkestra so te izkušnje sedaj dostopne večini učencev orkestrskih inštrumentov. Za dirigentsko paličico je poprijel Igor Kuret Coretti, priznani tržaški profesor violine in dirigent.
Vse zgoraj našteto je pripeljalo do koncerta Simfoničnega orkestra Glasbene šole Koper v portoroškem Avditoriju. Prva je na oder stopila skupina mladih violončelistov Violoncello Principale in s svojim mentorjem profesorjem Antonijem Hajdinom in pianistko Divno Jandrič samozavestno otvorila koncert. Antonije Hajdin je v zadnjih letih pedagoške dejavnosti z učenci dosegel izjemne rezultate, kar je njihov nastop samo še potrdil. Z njegovimi priredbami, z žametnimi, vendar odločnimi zvoki violončela so z intenzivnim in suverenim nastopom dodobra segreli ozračje na odru.
V nadaljevanju so na koncertni oder stopili mladi trobilci in tolkalci, ki se v okviru Brass Banda skupaj s svojimi mentorji srečujejo sedaj že tretje leto zapored. Boris Benčič, profesor trobente in zelo uspešen dirigent pihalnih orkestrov, je svoje znanje in izkušnje pokazal tudi z izborom raznolikega in pestrega programa, v katerem, času primerno, ni manjkala dobršna merica humorja.
Sledil jim je Godalni orkester »Vladimir Lovec«, v katerem so združili moči učenci višjih letnikov godal osnovnega glasbenega izobraževanja in dijaki godal Umetniške gimnazije Koper. Dirigent Antonije Hajdin je v program vključil Warlockovo Suito, ki je glasbeno dogajanje nekoliko umirila, nato pa z Jenkinsonovim Palladiom spet postregel z intenzivnim zvokom godal, ki so že napovedala nadaljevanje večera.
Na odru so se godalnemu orkestru pridružili še učenci pihal, trobil in tolkal, pianistka in harfistka ter tako prvič združili moči v Simfoničnem orkestru Glasbene šole Koper. Vodil ga je izkušeni in priznani violinist ter dirigent Igor Coretti Kuret  iz Trsta. Že več kot 20 let se aktivno ukvarja z mladinskimi orkestri v okviru mednarodnih projektov, kamor vključuje mlade glasbenike iz držav kot so Slovenija, Avstrija, Madžarska, Hrvaška in Italija. Sem štejemo Mednarodni mladinski simfonični orkester, ki deluje od 1994 pa vse do danes. S projektom »European Children's Orchestra« pa je leta 1997 v simfoničnem orkestru združil glasbenike cele Evrope med 11 in 18 letom starosti. Program, ki ga je dirigent izbral za prvi koncert šolskega simfoničnega orkestra, je bil sestavljen iz zahtevnejših priredb filmske glasbe, ki je poslušalce popeljala v svet Čarovnika iz Oza, Zajtrka pri Tiffanyju, Titanica idr. V trenutku je bil Avditorij obarvan z romantično nostalgijo in tistim prijetnim občutkom prazničnosti, ki je v hladnem decembru zelo primeren in dobrodošel.
Glasbena šola Koper in Umetniška gimnazija Koper sta lahko ponosni na glasbeni večer, ki sta ga priredili v Portorožu. Govorimo o trdem delu vseh učiteljev šole, o sodelovanju in medsebojni podpori, o podpori staršev in nenazadnje o izjemni požrtvovalnosti otrok. Na odru smo jih našteli 75. Večina se je predstavila dvakrat. Kar pomeni študij najmanj dveh programov, obiskovanje najmanj dvojnih vaj. Nekatere smo videli vstopiti kar trikrat. In poleg vsega tega še uspešno opravljanje osnovnošolskih in gimnazijskih obveznosti, ki jih v tem delu leta ne primanjkuje. Obrazi otrok so bili kljub zahtevnemu delu nasmejani in zadovoljni, saj so svojim staršem in naključnim poslušalcem iskreno podarili tisto, kar v glasbi najbolje znajo – glasbo samo. Čestitke vsem nastopajočim v želji, da bomo lahko tudi v prihodnje še večkrat deležni takih glasbenih daril.