Novice, članki in odmevi ...

60 PONOSNIH LET IZOLSKE GLASBENE ŠOLE
Leto 2011/2012  |  24.05.2012  |  Videno: 361116  |  A+ | a-

Mandrač, četrtek, 24. maja 2012
Piše: Danijela Terbižan
 
V prvi polovici maja se je s koncertom bivših učencev začelo obeleževanje 60. obletnice Glasbene šole Izola, Veliko učencev izolske glasbene šole se je v teh letih odločilo za glasbo kot poklic oziroma so se ji zapisali v celoti. Nekateri so zelo uspeli kot izvajalci, drugi kot pedagogi, največkrat pa kar kot oboje.

Nekateri bivši učenci, kot na primer Darinka Jug, Maja Cilenšek, Nelfi Paliska, Erika Duje, Valentina Vočanec, Vida Samotorčan in Tanja Grlica, so se vrnili in danes poučujejo na šoli, spet drugi so zaposleni na drugih šolah in igrajo v orkestrih, tako doma kot v tujini. Med temi so: Renato Chicco, Rok Palčič, Matej Bonin, Dejan Glamočak, Peter Popovski, Peter Kaligarič, Rok Kleva Ivančič, Benjamin Izmajlov in Nataša Kerševan.
Za koncert bivših učencev so tokrat izbrali le tiste, ki so ta trenutek še dijaki ali študenti. Na povabilo so se z veseljem odzvali vsi, vendar zaradi študijskih obveznosti niso mogli sodelovati na koncertu v Manziolijevi palači (Zarja Vatovec, Taja Tuljak, Sara Rutar, Aljoša Bolje, Klemen Mihačič, Kris tina Debernardi). Tako smo lahko na koncertu poslušali šest dijakov in študentov.

Nove sile na pohodu
Začela je najmlajša, violinistka Katja Dadič, dijakinja prvega letnika umetniške gimnazije v Kopru. S poukom violine je začela pri učiteljici Sonji Horvat, ki je tudi danes njena profesorica. Nato je občinstvo pozdravil Iztok Babnik, ravnatelj GŠ Koper in povedal nekaj besed o preteklosti Glasbene šole Izola, za katero se točno ne ve, če je leta 1952 začela delovati kot samostojna šola ali kot podružnica GŠ Koper.
Koncert je nadaljevala flavtistka Urša Časar, dijakinja tretjega letnika umetniške gimnazije v Kopru in učenka mag. Alenke Zupan. Naslednji se je predstavil violinist Uroš Bubnič, študent Deželnega konservatorija v Celovcu. Tudi on je začel igrati violina pri učiteljici Sonji Horvat in nadaljeval šolanje na umetniški gimnaziji v Kopru. Na oder je nato stopila še ena flavtistka. Ana Dadič, ki študira na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Fedji Ruplu in je trenutno v 3. letniku. Tako Ana kot Urša Časar sta pouk flavte začeli pri učiteljici Katji Petrovič. Predzadnji se je predstavil kitarist Jaka Klun. ki je osnovno glasbeno šolanje zaključil pri učitelju Boštjanu Andrejcu, šolanje nadaljeval na Gimnaziji Koper - smer glasba pri prof. Tanji Brecelj Vatovec in prof. Marku Feriju, od letošnjega leta naprej pa nadaljuje šolanje na Univerzi za glasbo in upodabljajočo
umetnost v Gradcu. Koncert je sklenila saksofonistka Larisa Marjanovič, ki je šolanje na izolski glasbeni šoli začela pri učitelju Dušanu Kitiću, nadaljevala na koprski umetniški gimnaziji in se po maturi vpisala na ljubljansko Akademijo za glasbo, kjer je trenutno v tretjem letniku. Dejstvo, da so vsi nastopajoči ali dijaki umetniške gimnazije v Kopru ali pa so iz nje izšli kaže, da ima Glasbena šola Izola nadarjene mlade glasbenike in dobre učitelje, ki so znali svoje učence navdušiti za glasbo. To potrjuje tudi dejstvo, da so mlajši med njimi, Katja Dadič, Urša Časar in Jaka Klun, tudi dobitniki zlatega violinskega ključa, najvišjega priznanja, ki ga glasbena šola od leta 2005/06 vsako leto podeljuje najzaslužnejšim učencem.
Ravnatelj je ob zaključku povedal »da se Izoli ni bati za razvoj glasbenega življenja, če ima take glasbene umetnike«. S temi besedami se je strinjal tudi župan Občine Izola, ki nas je počastil s svojo prisotnostjo in dodal: » ... nadaljujte in vztrajajte še naprej na tej poti .... «