Novice, članki in odmevi ...

ZA NAVDIH JE KDAJ DOVOLJ LE EN POGLED
Leto 2015/2016  |  18.02.2016  |  Videno: 362040  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Metka Sulič
Foto: osebni arhiv


Del tekmovalnega programa je Ana Kravanja minulo soboto predstavila na klavirskem recitalu v okviru osrednje občinske prireditve ob kulturnem prazniku v Kulturnem domu Bovec. Študentka tretjega letnika Akademije za glasbo Ljubljana, ki obožuje sodobno klasično glasbo in šport, zelo rada muzicira v triu z violinistko Ajdo Porenta in violončelistko Klaro Krklec.

Prisrčna pianistka je prve korake v glasbo naredila z Marijo - Lijo Škerl. Ker kot petletna deklica še ni znala brati, ji je učiteljica pomagala z barvnimi simboli na klavirskih tipkah. Po šolanju na Glasbeni šoli Tolmin s pedagoginjo Tatjano Cimprič, jo je pot iz Trente peljala k morju, v Koper na Umetniško gimnazijo. Na ta čas ima lepe spomine, za kar sta zaslužni profesorici Aleksandra Češnjevar Glavina in Selma Chicco, pa tudi sošolke, s katerimi si je delila sobo v dijaškem domu. Trenutno se na ljubljanski glasbeni akademiji v razredu profesorice Dubravke Tomšič Srebotnjak pripravlja na diplomo; pri njej si želi nadaljevati tudi magistrski študij. Ana Kravanja je v preteklosti na regionalnih in državnih tekmovanjih osvojila odlične ocene in zlata priznanja. Visoko se je uvrstila leta 2010 na mednarodnem tekmovanju Chopinov zlati prstan v Radovljici, ko je s četrto nagrado postala najvišje uvrščena Slovenka.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. V istoimenski rubriki radijske oddaje Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, boste lahko prisluhnili pianistki Ani Kravanja, ki bo med drugim izvedla tudi Koncert za klavir in orkester št. 3 L. van Beethovna.

Tekmovalni program za TEMSIG, ki ga v teh dneh vadi, vključuje dela Frederica Chopina in Johannesa Brahmsa. Nekoč ji je bil pri srcu prvi, trenutno pa se navdušuje nad Brahmsom: “Njegova glasba je zelo kompleksna in privlačna. Vedno znova najdem v njej ogromno novih stvari. Spogledujem pa se tudi s sodobno glasbo.”  Med Aninimi priljubljenimi skladatelji sta Alojz Srebotnjak in Ambrož Čopi, v različnih komornih sestavih pa je izvajala tudi skladbe nadarjenih študentov kompozicije na ljubljanski Akademiji za glasbo: “Sem članica super tria, ki deluje v okvirih predmeta komorne igre na akademiji. Ker se v njem počutimo dobro, mislim, da bomo tudi v prihodnosti še sodelovale.” Mentor tria je bil v minulem tednu preminuli profesor violine Tomaž Lorenz. Ani se je vtisnil v spomin po čistosti, s katero je ustvarjal, nalezljivi energiji in ljubezni do glasbe.

Če se ne bi ukvarjala z glasbo, bi se najverjetneje posvetila športu: “Obožujem ga. Najbrž bi se aktivno ukvarjala s smučanjem. Rada pa tudi tečem in hodim v hribe.” Prosti čas pa Ani zapolnjujejo tudi obiski gledališč, prebiranje glasbene literature in kvalitetno druženje s prijatelji, s katerimi pa ne debatira samo o glasbi: “Če govoriš samo o glasbi, postaneš miselno omejen. S prijatelji moraš diskutirati o najbolj banalnih in tudi zapletenih stvareh.” Zato se navdihuje pri ljudeh, s katerimi se druži, v naravi, skratka pri vsemu, kar jo obkroža: “Ni treba preveč komplicirati, da najdeš navdih. Dovolj je en pogled v človeka ali njegova kretnja.”

Prejšnji mesec je nastopila z zahtevnim Beethovnovim koncertom za klavir skupaj s Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo Ljubljana. Na vprašanje, ali si želi kariero koncertne pianistke, pa odgovarja: “Želim postati zelo dobra pedagoginja in imeti pri tem še možnost koncertiranja kot solistka ali v komornih zasedbah. Koncertni pianizem je lep in tudi krut svet. Biti moraš na pravem mestu, ob pravem trenutku, za seboj moraš imeti ekipo ljudi, ki te podpirajo, potem lahko uspeš, drugače je konkurenca huda.”