Nastopi, članki odmevi ...


rss Na odmeve se lahko naročite in ob novem članku boste obveščeni.

Glasbena šola ti obogati življenje
08.10.2018
Glasbena šola ti obogati življenje
Primorske novice
Tekst: Metka Sulič
Foto: Zdravko Primožič/FPA 
 
Trobilni ansambel KIP, Simfonični orkester Vladimir Lovec ter Mladinski in dekliški pevski zbor so z mladostniško obarvanim programom proslavili visok jubilej z veliko glasbe.

Od klasike do rocka
Izbor skladb je bil lahkotnejši v osnovi; od tehtne filmske glasbe namenoma ustvarjene za filmsko platno (Alamo), do umetnin, ki so si zaradi izrazitih zvočnih posebnostih utrdile prostor v sedmi umetnosti (Šostakovičev Valček in Prokofjeva Montecchi in Capuleti) in raznih jazzovskih standardov ameriškega in latinskega izvora. Oba instrumentalna ansambla združujeta učence različnih razredov nižje glasbene stopnje, dijake Umetniške gimnazije glasbene smeri in učitelje. Simfoničnemu orkestru so se pridružili še učenci Glasbene šole Ignacij Jan Paderewski iz Bialystoka na Poljskem. Trobilnemu ansamblu je dirigiral Boris Benčič, pri simfoničnemu pa sta si dirigentsko paličico izmenjevala Žiga Cerar in Kazimierz Dąbrowski. Zbor je pripravila Maja Cilenšek. 

Popotovanje je bilo z glasbenega vidika pestro in razgibano, z zvočno sliko, ki je blizu širokemu občinstvu. Glasbena šola Koper se poleg tradicionalnega učnega načrta, ki krepi vrednoto resne glasbe, odpira v smeri populistične in rock glasbe, kar je pokazala tudi spremna videoprojekcija. V filmu smo slišali vrsto navdihujočih zgodb iz zgodovine šole, med drugim, da je bila zgrajena s prostovoljnimi prispevki. Zanimivo je tudi sporočilo nekdanje učenke, zdaj uveljavljene koncertne mojstrice Zagrebške filharmonije, violinistke Sidonije Lebar, ki je predlagala, da bi vsak igral kako glasbilo, saj je muziciranje zelo pomembno za človekov psihološki razvoj.

Med največjimi šolami v Sloveniji
Na slavnostnem koncertu so ravnatelju Iztoku Babniku posebne čestitke izrekli predstavniki Mestne občine Koper in Občine Piran. Slavnostni govornik, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, je povedal, da je pustil glasbeno šolo, kar ga je osiromašilo za vse življenje. Ob čestitkah k obletnici in zahvali učiteljem za požrtvovalno delo je izročil tudi protokolarno darilo, zastavo države kot znak hvaležnosti, da Glasbena šola Koper gradi mostove in daje življenju globlji smisel, mlade dela bolj svobodne in ustvarjalne, našo družbo pa boljšo. Te besede je podkrepila misel nekdanjega ravnatelja Boruta Logarja v filmu: “Poučevanjem glasbe je eden najlepših poklicev na tem svetu.” 

Glasbena šola Koper, ki ima sedež v palači Garvisi Barbabianca, se s približno 840 učenci uvršča med največje glasbene šole v Sloveniji in je primerljiva z Velenjem in Celjem. 
 

 

"Iz glasbe prihaja čar, ob katerem se morajo upokojiti vse skrbi in vse bolečine srca."

William Shakespeare