Novice, članki in odmevi ...

Čarovnik iz Oza nam postavlja pomembna vprašanja
Leto 2018/2019  |  08.06.2019  |  Videno: 361905  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Alenka Penjak

Jutri ob 19. uri bodo na oder Gledališča Koper premierno stopili Doroteja, Strašilo, Pločevinko in Lev, robot Toto in mladi istrski glasbeniki, ki bodo v živo spremljali Dorotejino dogodivščino. Čarovnik iz Oza v izvedbi Gledališke šole Talia je zgodba, ki spodbuja spraševanja o medsebojnih različnostih in o soočanju s tistim, česar nam najbolj manjka. Poguma, srčnosti in pameti. 

Zgodba je znana. Doroteja se s psom Totom odpravi na čarobno potovanje v skrivnostno deželo Oz. Sreča Strašilo, Pločevinka in Leva, skupaj se odpravijo k velikemu čarovniku. Vsak s svojo željo - Strašilo bi želelo imeti možgane, Pločevinko srce, Lev pa pogum. 

“Projekt ustvarjanja gledališko-glasbene predstave čarovnik iz Oza se je rodil v prizadevanju, da bi se povezali z različnimi izobraževalnimi društvi in zavodi ter združili moči. Ustvarili smo projekt z dodano vrednostjo za vse udeležence,” nastajanje interaktivne predstave Čarovnik iz Oza pojasni Urška Bradaškja, koordinatorka projekta in mentorica v Gledališki šoli Talia.

Veščine in znanja sta združila Zavod M-Aleja s svojo robodelavnico in Glasbena šola Koper, predstave pa ne bi bilo niti brez SNG Nova Gorica, Janija Kovačiča, ki je avtor songov, in Boštjana Gombača, avtorja glasbe. Priredba je delo Mihe Goloba. V predstavi, ki jo je režirala Samanta Kobal, igrajo učenci in dijaki Eneja Božič, Maša Novak, Asja Sawaid, Elena Macura, Iva Delfar, Mario Radolovič, Valentina Prodan in Lea Rajčić. Na odru bodo igralce z glasbo v živo spremljali mlada pianistka Nastasja Češnjevar Ušumović, ki jo je na poseben nastop pripravila mentorica Valentina Češnjevar, in fantje iz skupine OK Junior, ki jih vodi mentor Boštjan Andrejc Bushy, tudi avtor glasbenih aranžmajev v predstavi. Predstavo so podprli Luka Koper, JSKD in koprska občina. 

“Skupaj smo močnejši in sposobni številnih prebojev, kot je denimo ustvarjanje glasbe za gledališko predstavo, kar je bilo vsem sodelujočim zelo zanimivo in nenazadnje tudi posebno. Gledališka šola Talia je res namenjena mladostnikom, a z njimi se ukvarjamo in nanje znanja prenašamo profesionalci. Mladi gledališčniki z nami spoznavajo nove svetove, s takim načinom dela in sodelovanja ustvarjamo skupno okolje, v katerem se dopolnjujemo, si pomagamo in se zavemo, da smo soodvisni. Učimo se medsebojne pomoči, se podpiramo, smo strpni drug do drugega, se poslušamo in si prisluhnemo. Končni uspeh je naš skupni uspeh,” pred nedeljsko premiero pravi Samanta Kobal, režiserka predstave in mentorica v Gledališki šoli Talia.