Novice, članki in odmevi ...

“S takimi pevkami grem lahko na konec sveta”
Leto 2019/2020  |  12.10.2019  |  Videno: 360990  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst in foto: Branka Kljun

Dekliški zbor Glasbene šole Koper je pred dnevi nastopil na 15. Mednarodnem zborovskem tekmovanju Flandrije. V belgijskem Genku je predstavil nekaj biserov slovenske zborovske ustvarjalnosti, osvojil ugledno strokovno žirijo in se po dveh tekmovalnih nastopih med zbori z različnih koncev Evrope zavihtel najviše.

15. Mednarodno zborovsko tekmovanje Flandrije ljubitelji zborovskega petja poznajo predvsem po Maasmechelenu, mestu ustanovitelju. Uvrščajo ga med pomembnejša na kontinentu, čeravno ne sodi med šesterico tekmovanj za veliko nagrado Evrope. O tem pričajo denimo imena žirantov, najuglednejših evropskih zborovskih strokovnjakov, in gostje, umetniški direktorji pomembnih tekmovanj in festivalov.

Letošnje tekmovanje je potekalo v Genku nedaleč od Maasmechelna, mesta, ki se lahko pohvali s kulturnim središčem v čudovito obnovljenih prostorih nekdanjega premogovnika. Med nastopajočimi zbori so bili trije predstavniki Belgije ter zbori iz Madžarske, Češke, s Kosova in iz Slovenije, osem izbranih med več prijavljenimi zbori. Slovenijo je poleg koprskega zbora z zborovodkinjo Majo Cilenšek zastopal še Komorni zbor Hugo Wolf iz Maribora, ki ga vodi Aleš Marčič. Dva tekmovalna nastopa z obveznimi in prosto izbranimi programi, vaje, koncerti, preoblačenja, bivanje pri nadvse prijaznih družinah pevcev gostiteljev, dež, dež, dež, poznooktobrske temperature in pa obvezna živčnost pred razglasitvijo rezultatov - to je kratek povzetek treh dni. Rezultat pa - veliko veselje ob razglasitvi prve nagrade v kategoriji zborov enakih glasov in najvišje ocenjen zbor tekmovanja.

Povabljene so na Irsko

Žiranti, med katerimi sta bila tudi angleški dirigent Peter Broadbent in madžarska dirigentka Agnes Török, sta nastope koprskega zbora opisala s samimi superlativi. Angleški mojster zborovske taktirke je poudaril, da so dekleta odlične pevke, Maja Cilenšek pa izjemno nadarjena in muzikalna dirigentka, ki zna glasove mojstrsko zliti v prepričljivo celoto. O tem, da je nastop koprskih deklet podobno slišal tudi poznavalski avditorij, priča povabilo irskega dirigenta Johna Fitzpatricka na tekmovanje v Corku, navdušenje nad našim zborom pa je izrazil še pred razglasitvijo rezultatov.

Koprska dekleta so nad dosežkom seveda navdušena, dirigentka Maja Cilenšek pa poudarja, da je za tem rezultatom veliko predanega in požrtvovalnega dela, da so dekleta ne le talentirane in muzikalne pevke, temveč tudi odgovorne, odrasle osebe, ki jim je mogoče zaupati v vsakem trenutku, tako na odru, kot kakor tudi pri organizaciji potovanja, pri ogledih muzejev in čudoviti povezanosti in složnosti pri iskanju najboljših rešitev. “S takimi pevkami grem lahko na konec sveta,” še dodaja Maja Cilenšek.