Novice, članki in odmevi ...

Krasni novi spletni svet in kultura poslušanja
Leto 2020/2021  |  14.01.2021  |  Videno: 360204  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Tatjana Gregorič, Radio Koper
Foto: Posnetek zaslona
Virtualni orkester Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina se predstavlja na spletu in v rubriki Primorski glasbeni talenti v  drevišnji oddaji Glasbeni abonma na Radiu Koper.


Pouk na daljavo in spletni nastopi poskušajo v obdobju pandemije začasno graditi most med učitelji, učenci, starši in širšo javnostjo, a nikakor ne morejo nadomestiti pristnih medčloveških odnosov in topline aplavzov na koncertih v živo. Kakovost zvoka je večinoma neustrezna, kar zmanjšuje raven kulture poslušanja.

V tej novi resničnosti glasbene vzgoje je čedalje bolj osiromašena tudi skupinska igra učencev. Končni rezultati zoom in drugih spletnih predstavitev so večkrat pomembnejši od pedagoškega učinka nastopanja učencev.

Nove oblike komuniciranja, aplikacije, kot so viber, whatsapp, facebook messenger, skype in zoom, so postale vsakdanjost tudi v nižjih glasbenih šolah, tam, kjer naj bi sicer domovali lepota in izenačevanje tona, kakovost zvoka, dinamično niansiranje, pravilna intonacija ... Zasenčile so neposredni stik, dotik in medsebojno interakcijo ter tako zelo osiromašile tudi kulturo poslušanja. A žal so videokonferenčni sistemi v času pandemije edini, ki lahko omogočajo tudi nastope mladih glasbenikov. “Od marca 2020 učenci zaradi pandemije niso nastopali. Dražljaji adrenalina so tako kar naenkrat v telesu usahnili. Če te ravni adrenalina z nastopanjem ne ohranjamo, postopoma prerase v občutek stresa. To je zelo pomemben dražljaj, ki ga telo, ko ga enkrat osvoji, ne pozabi. S tem dajemo otroku moč za življenje v njegovi odrasli dobi,” je prepričana Inge Breznik, doktorica glasbeno-pedagoških znanosti, sicer pa višja svetovalka za področje glasbe na Zavodu za šolstvo Republike Slovenije.

Neposredna umetniška izkušnja je pomembna
V pripravo spletnih nastopov so se zgledno vključile tudi primorske glasbene šole, saj tovrstne predstavitve dela dosežejo tudi več poslušalcev. Nad odzivom je presenečen Edvard Popit, ravnatelj Glasbene šole Postojna: “Morda bomo v prihodnje, ko bomo izvajali običajne nastope, te predvajali tudi prek aplikacij, ki smo se jih v času zapore naučili in se jih še učimo uporabljati. Morda bo to nova pot do večjega kroga poslušalcev. Seveda pa ne spletni koncerti ne posnetki in niti pouk na daljavo ne morejo nadomestiti dela v živo. Odsotnost koncertov je tako v nas dodatno utrdila zavedanje o pomenu neposredne umetniške izkušnje, tako za izvajalce kakor za poslušalce.”

Zoom nastopi imajo tudi svojo temno plat, saj je njihov rezultat močno odvisen od kakovosti povezav, naprav in ustrezne slike, kakovost zvoka pa večinoma ni ustrezna. “To niso promocijski dogodki šole ali učiteljev oziroma zgolj dokazovanje, da nekaj delamo. Nastopi so smiselni, če imajo otroci korist od njih. V drugih primerih pa je potreben tehten razmislek, ali naj jih pripravljamo ali ne,” je povedal Sandi Vrabec, ravnatelj Glasbene šole Nova Gorica.

Osiromašen skupni del glasbenega izobraževanja
Zaradi zamika zvoka je na spletnih platformah onemogočeno tudi delo komornih skupin in orkestrov. “Osiromašen je skupni del glasbenega izobraževanja, kjer je glasbeno ustvarjanje najbolj produktivno. Nam je pa kljub vsemu z nekaterimi učenci ob podpori staršev uspelo pripraviti posnetke različnih sestavov ali skupin, saj nam tehnika danes to omogoča,” je dodal Ivo Bašič, ravnatelj Glasbene šole Sežana.

Zgleden primer take predstavitve virtualnega orkestra so več mesecev pripravljali tudi v Glasbeni šoli Vinka Vodopivca Ajdovščina, kjer je šolski godalni orkester pod vodstvom Polone Praček oblikoval Avsenikovo skladbo Novoletni koledar kot novoletno voščilo na youtubovem kanalu in facebook profilu glasbene šole, kjer si ga še vedno lahko ogledate.