Novice, članki in odmevi ...

Pritegnila sta jo barva in zvok saksofona
Leto 2020/2021  |  28.01.2021  |  Videno: 360001  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Tatjana Gregorič, Radio Koper
Foto: Iz osebnega arhiva
 
20-letna saksofonistka Sandra Rijavec, dobitnica številnih visokih nagrad na tekmovanjih, nadaljuje šolanje na Hochschule für Musik und Tanz v Kölnu. Prepričana je, da ji to nemško mesto nudi izjemno okolje za razvijanje talenta, in želi si, da bi tako tudi ostalo.

Sandra Rijavec iz Petrinj v občini Hrpelje - Kozina je v Glasbeni šoli Sežana s sedmimi leti najprej svoj talent preizkusila s klarinetom pri profesorju Sandiju Vrabcu. Že čez pol leta pa sta jo premamila barva in zvok saksofona ter mentorji Nikola Bursać, Gianfranco Stančič in kasneje, v Glasbeni šoli Koper, Mitja Žerjal so poskrbeli za uspešen razvoj njene igre, saj je osvajala najvišja priznanja na državnih in mednarodnih tekmovanjih. “Ena odmevnejših nagrad, ki sem jih prejela v času šolanja v koprski glasbeni šoli, je zagotovo prvo mesto in naziv lavreat na tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu leta 2015,” pripoveduje Sandra, ki sta jo velika želja in strast po muziciranju vodili do spoznanja in odločitve, da se želi z glasbo ukvarjati tudi profesionalno.

Šolanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu profesorja Oskarja Laznika: “Izjemen profesor mi je znal prisluhniti in spoštovati moje mnenje. Naučil me je veliko novih stvari, ki so me odlično pripravile na študij v tujini. Skupaj sva izpeljala veliko projektov, tekmovanj, koncertov in poskrbel je, da sem bila vedno zaposlena. Zelo dobro sem morala organizirati svoj čas, saj sem hkrati opravljala tudi gimnazijske predmete, ki so največkrat potekali v dopoldanskem času.”


 
Zlatim plaketam in prvim nagradam na Temsigu leta 2016 in na mednarodnih tekmovanjih Davorin Jenko v Beogradu leta 2018, kjer si je priigrala tudi absolutnih 100 točk ter naziv lavreat, v Lübecku v Nemčiji ter v Varaždinu leta 2019 je dodala tudi zmago na mednarodnem tekmovanju Emona, kjer je tekmovala v konkurenci 41 pihalcev. Za izjemne dosežke ji je Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana podelil Škerjančevo nagrado in prejela je tudi nagrado Mladi upi Zavarovalnice Triglav.

Bleščečo prvo nagrado je primorska saksofonistka osvojila tudi na tekmovanju, ki ga je lani organizirala Hochschule für Music und Tanz v Kölnu, kjer Sandra nadgrajuje svojo glasbeno pot. Eden glavnih razlogov za študij tam je bil profesor Daniel Gauthier, ki je bil že od nekdaj njen vzornik: “Je vrhunski glasbenik in odličen profesor. Všeč mi je njegova sproščenost med igranjem, občudujem muzikalnost, zagnanost in žar v njegovih očeh. Moja pričakovanja so se tu povsem izpolnila, saj sem iskala kraj, kjer lahko izboljšam igranje, nadgradim pomanjkljivosti in razširim glasbeno znanje. Vse to mi ta visoka šola ponuja, Köln pa je hkrati izjemno okolje za razvijanje mojega talenta in upam, da bo tako tudi ostalo,” še dodaja Sandra, iskriva in predana glasbenica, ki je veščine skupnega muziciranja osvajala tudi v Pihalnem orkestru Komen, Brkinski godbi in na OrkesterkamPih v Bovcu. Njene očarljive interpretacije in tehnične spretnosti so pritegnile veliko pozornosti tako doma kot v tujini, kjer redno koncertira kot solistka ali s komornima skupinama Saxplode in Doppler-Saxophone Quartett.