Novice, članki in odmevi ...

“Zdaj se ne moremo razvijati”
Leto 2020/2021  |  01.02.2021  |  Videno: 6787  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Lea Hedžet, Radio Koper
 
V času, ko umetniki težko pokažejo svoje dosežke in jih še težje merijo z drugimi ali delijo z občinstvom, je zelo dobrodošel projekt, ki ga že osem let poznamo pod imenom Mladi upi. Mednje sta se letos uvrstila tudi 18-letna primorska glasbenika: violinistka Maša Stopar, dijakinja Umetniške gimnazije v Kopru, in flavtist An Černe iz Divače, ki obiskuje ljubljanski Konservatorij za glasbo in balet.

Violinistka Maša Stopar in flavtist An Černe sta bila uspešna na razpisu Mladi upi. 

Razpis Mladi upi zavarovalnica Triglav namenja mladim talentom iz športa, umetnosti in znanosti. V ta namen so lani ustanovili zavod za družbeno odgovorne aktivnosti in ga poimenovali Vse bo v redu. V njegovem okviru je tudi letos 13 mladih talentov prejelo sredstva za svoj razvoj, med njimi pet športnikov, ena šahistka, en parašportnik in šest umetnikov s področja glasbe, fotografije, besedne umetnosti in plesa.

An Černe in Maša Stopar sta natečaj doživljala precej drugače kot tekmovanja, na katerih sta oba vajena zmagovati. Tokrat sta prejela donacijo, ki nadarjenim mladim upom omogoča nadaljnji študij ali nakup instrumenta pa morda udeležbo na kakšnem seminarju, tekmovanju. Ob prijavi na razpis se morajo kandidati s svojimi dosežki kar sami predstaviti, organizatorji pa jih potem z videospoti promovirajo na družbenih omrežjih, kjer je mogoče zanje tudi glasovati. Kdor zbere največ glasov, je prvi finalist, ostalih 12 izbere strokovna komisija, ki jo sestavljajo predstavniki vseh področij razpisa. Da je šport popularnejši od umetnosti, dokazuje zmagovalec glasovanja, atlet, ki tekmuje v skoku s palico.

Glasba v času korone
Maša Stopar si bo s prejetimi sredstvi nabavila nov lok, kar v teh karantenskih časih ni ravno enostavno, saj je treba pravi lok potrpežljivo izbirati in ga tudi nekaj časa preizkušati. Še teže pa bo zdaj izbrati eno od evropskih akademij, kjer bi rada nadaljevala študij. Ker trenutno vse poteka po spletu, bodo spletni tudi sprejemni izpiti in še prej matura. “Učenje na daljavo je predvsem za nas glasbenike zelo naporno in stresno, igranje prek video posnetkov je nekaj čisto drugega kot individualna ura s profesorjem v živo, zato v tem času vsi nazadujemo, ne moremo se razvijati kot glasbeniki, ne moremo dosegati ciljev, ki bi jih lahko, če bi pouk potekal po običajnih tirih. Zato me priprave na maturo in sprejemne izpite kar malo skrbijo. Upam, da se čim prej vrnemo v šolo,” pravi Maša, ki si želi pridobiti čimveč novih znanj in izkušenj ter se preizkusiti na čimveč različnih področjih glasbe in igranja violine.

Študij v tujini
Tudi za Ana Černeta je bilo sodelovanje v tem projektu povsem nova izkušnja, kot finalist pa si bo uresničil željo po študiju na eni od nemških ali avstrijskih glasbenih akademij in kupil violino, ki jo poleg flavte tudi zelo rad igra. Z njo kot član skupine Terrafolk, ki jo je ustanovil njegov oče Danijel Černe, rad raziskuje ljudsko glasbo; trenutno ga zanima tradicionalna romunska glasba. Mu je pa težko razmišljati o prihodnosti v teh negotovih časih: “V vsakem primeru bi si želel čimveč časa preživeti na odru; tako v klasični glasbi, solistični ali komorni in celo orkestrski kot v popularnejši ali katerikoli 'drugačni' glasbi.”

Ob vprašanju, kateri je njegov sanjski oder, si zamišlja odre znanih evropskih akademij, vedno znova pa se v mislih vrača tudi v Cankarjev dom: “Vendar je oder že sam po sebi zame poseben prostor, ne glede na to, kje je. To je prostor, ki je v tistem trenutku tvoj. In poslušalci so prišli z namenom, da prisluhnejo, kaj imaš povedati, in zame je to največji čar odra; prav to, kar lahko občinstvu v tistem trenutku podam. Zato je 'korona' situacija zame še težja, saj ob pouku na daljavo in pripravah na maturo nimam realnih povratnih informacij o svojem igranju in o svojem znanju.”