Novice, članki in odmevi ...

Zborovska glasba je pri njem (spet) doma
Leto 2020/2021  |  20.05.2021  |  Videno: 6426  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Lea Hedžet
Foto: Ambrož Čopi
 
Maturant koprske umetniške gimnazije Žiga Čopi prihaja iz glasbene družine. Čeprav je njegov oče Ambrož v svetu uveljavljen zborovski dirigent in skladatelj, je moral Žiga prehoditi dolgo pot in premagati kar nekaj ovinkov, da je tudi sam našel svoj dom v zborovski glasbi.

Žiga Čopi je 19-letnik mnogih talentov, ki nosi glasbo v genih. Z njo se je srečeval že v maminem trebuščku (tudi mama Suzana Čopi Stanišič je glasbena pedagoginja in zborovodkinja), pa vendar ga je bolj zanimala filmska umetnost. In čeprav so ga starši zelo skrbno glasbeno vzgajali, so mu pustili prosto izbiro, ko se je moral odločati o svojih prihodnjih korakih.

S štirimi leti se je pri Sonji Horvat začel učiti violino, potem ga je na skavtskih taborih premamila kitara. Violino je po končani nižji glasbeni šoli zamenjal za kontrabas (pri Štefanu Švaglju se ga uči še danes), saj se ni hotel odpovedati skupinskemu muziciranju v orkestru. S kitaro se je seznanjal v razredu Boštjana Andrejca in kasneje se je iz spremljanja preprostih pesmic razvil duo Rosppik, ki ga je Žiga ustanovil s kantavtorico Emmo Zucca. Duo je lani dosegel pomembno “zmago” na natečaju londonskega proizvajalca avdio tehnike (Aston Microphones), do katerega sta mlada glasbenika prišla s pomočjo Gabra Radojeviča. A je žal vse poti, ki jih je duu Rosppik odprl ta uspeh, zaustavila pandemija.

Čeprav se je Žiga odločil za umetniško gimnazijo glasbene smeri, kjer mu je od vsega začetka mentorica Tanja Brecelj Vatovec, ga je v prvih srednješolskih letih najbolj zanimal film. Pisal je scenarije, režiral in snemal (večinoma na Bovškem, od koder sta tako mama kakor oče), izkazal pa se je tudi kot izvrsten fotograf.

Lepega dne pa se je zgolj po naključju znašel v “očetovem” Komornem zboru Konservatorija za glasbo in balet iz Ljubljane, v katerem je nadomestil pevca za tekmovanje na Irskem. In tam je preskočila iskrica, ki je zanetila ogenj ljubezni do te glasbe. Pravi požar! Čeprav je že prej prepeval v otroškem in mladinskem zboru GŠ Koper pod vodstvom Vanje Gregorič in Maje Cilenšek ter v Akademskem zboru Univerze na Primorskem z Ambrožem Čopijem, je šele izkušnja tekmovanja s tem srednješolskim sestavom iz njega potegnila nove potenciale. Najprej se je pred dobrim letom na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana začel šolati v petju, pri prof. Editi Garčević Koželj, potem se je preizkusil celo v komponiranju za zbor.

Danes je Žiga Čopi zmagovalec (v svoji kategoriji) Mednarodnega spletnega pevskega tekmovanja IMMC s sedežem v Mariboru ter dobitnik tretje nagrade in še treh posebnih priznanj na Mednarodnem tekmovanju za mlade solopevce v okviru Festivala Aegis Carminis, na katerem je žirijo očaral z muzikalnostjo, odrsko prezenco in karizmo. In medtem ko poskuša čim uspešneje opraviti maturo, se intenzivno pripravlja na sprejemne izpite za kompozicijo na ljubljanski Akademiji za glasbo ter upa, da bo kasneje lahko nadaljeval tudi študij petja, ki se ga uči šele eno leto ... In čeprav je pri življenjskih odločitvah navidez nekako “prikupno zmeden”, saj ga še vedno zanima veliko stvari, se izbranega vselej loti zavzeto in predvsem z vsem srcem.

Ali med vsemi obveznostmi in dejavnostmi najde še čas za sprostitev? “Seveda, najbolj me sprošča šivanje. Sešil sem si že več parov hlač, majico in celo jakno,” pove Žiga, ki ga je šivanja naučila nona. Kaj pa ljubezen? “Ja, za to pa mora biti čas ... Ana je bila navsezadnje tudi moj navdih za vse, kar zdaj počnem in kar me najbolj zanima.”