Novice, članki in odmevi ...

Za Samanto Škorja je bil letos največji izziv ohranjati motivacijo
Leto 2020/2021  |  10.06.2021  |  Videno: 5071  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Lea Hedžet, Radio Koper
Foto: Osebni arhiv

Mlada klarinetistka Samanta Škorja trenutno študira na Akademiji za glasbo v Ljubljani in sočasno tudi v Ženevi. Obenem muzicira v Mladinskem orkestru Gustav Mahler in občasno v Orkestru Romanske Švice. V pomanjkanju koncertov se udeležuje spletnih tekmovanj in neprestano zmaguje. Zadnji uspeh je zabeležila pred dnevi, ko je premagala vso, kar ostro konkurenco na mednarodnem tekmovanju pihalcev UniWind.

23-letno Samanto Škorja iz Sv. Antona je pred 15 leti na Glasbeno šolo Koper pripeljala želja po igranju v domači godbi, kjer sta že igrala njena sestra in oče. Najprej je bil njen mentor Karl Glavina, ki jo je usmeril na umetniško gimnazijo, kjer je z odliko opravila maturo v razredu Boruta Vatovca. Štiri leta kasneje je pod vodstvom Jožeta Kotarja prav tako z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer trenutno opravlja še magistrski študij. Predlani so jo sprejeli tudi na Haute école de musique v Ženevi, kjer pri Romainu Guyotu opravlja magistrski študij glasbene interpretacije, koncertne usmeritve.

Izjemne uspehe žanje že od malih nog, tri zlate plakete in dve prvi nagradi je prejela na državnem tekmovanju Temsig, zraven pa še tri zlate plakete in dve prvi nagradi na mednarodnih tekmovanjih Marco Fiorindo, Svirel in Emona. Tri nagrade si je prislužila na mednarodnem tekmovanju Carlino, na tekmovanju Davorin Jenko pa naziv Lavreat in absolutno prvo nagrado. Lani se je prek spleta udeležila tekmovanja klarinetistov na Tajskem, kjer je bila tretja. Veliko je tudi koncertirala, na samostojnih recitalih in z orkestri: bila je solistka s Simfoničnim orkestrom KGBL, s Simfoniki RTV Slovenija je leta 2018 zaigrala v finalu izbora Evrovizijskih mladih glasbenikov, z Orkestrom Slovenske vojske pa je gostovala v Portorožu. Opravila je tudi avdicijo za solistični nastop z orkestrom SNG Opere in baleta Ljubljana. Občasno sodeluje z vsemi slovenskimi orkestri, tudi s Slovenskim komornim orkestrom na Dunaju. V Švici igra v orkestru svoje šole, od leta 2017 pa sodeluje tudi v pomembnih mednarodnih zasedbah, kot so Mediteranski mladinski orkester, European Union Orchestra v Bukarešti in, na kar je še posebej ponosna, Gustav Mahler Jugendorchestra, s katerim je prav pred kratkim koncertirala v Zlati dvorani Musikvereina na Dunaju.

Čeprav se je morala pred vsako vajo in nastopom testirati, je bilo vnovično srečanje s številnimi glasbeniki in predvsem z občinstvom nepozabno doživetje. Decembra 2019 je uspešno opravila še avdicijo za substituta v Orchestre de la Suisse Romande. A na koncerte še čaka … Srečna je, da v Ženevi vsaj pouk instrumenta poteka “v živo”, da stalno napreduje, in da si lahko zastavlja nove cilje z udeležbami na spletnih tekmovanjih. Na dveh večjih natečajih (Jacques Lancelot in Cluj International Music Competition) se je že prebila v drugi krog, na polfinale pa bo treba počakati do jeseni. Sicer pa je Samanta Škorja živahna, odločna, energična in stalno zaljubljena mladenka, zaljubljena v vse, kar počne. V Ženevi se je naučila izražati skozi klarinet, se z njim povezati in spustiti vanj svojo dušo. Hvaležna je svojemu profesorju in svoji šoli, tudi za znanje francoščine in za srečevanje z glasbeniki iz različnih kultur. Izpopolnila pa se je tudi v kuharskih veščinah, saj je hrana zelo draga. Pomaga si s štipendijo Rotary kluba, a največ podpore ji vendarle nudijo starši, brez katerih bi verjetno morala kar pozabiti na glasbeno kariero. “A brez ljubezni do glasbe, do klarineta in do vsega, kar počneš, ni kariere,” pravi Samanta, ki ji je bil v zadnjem letu največji izziv ohranjati motivacijo. “Srečna sem, da lahko prav zdaj sodelujem z Mahlerjevim orkestrom, ki mi z izjemnimi glasbeniki daje velik navdih.” Kako pa vidi prihodnost? “Rada bi čim več igrala, v najrazličnejših zasedbah. Čakam na priložnosti. Odprta sem za vse izkušnje in ne bojim se ovir na svoji poti, saj dobro vem, da če se neka vrata nekje zaprejo, se bodo zagotovo odprla druga, ki me bodo morda peljala na boljšo, lepšo pot.”