Novice, članki in odmevi ...

Uspešni primorski glasbeniki na državnem tekmovanju
Leto 2020/2021  |  17.06.2021  |  Videno: 5086  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Helena Gardina Filipčič
Foto: iz osebnega arhiva
 
Že 50. Tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije (Temsig), letos v disciplinah violina, viola, violončelo, kontrabas, harfa, kitara, citre, orgle, komorne skupine s pihali in solfeggio, so zaradi epidemije z marca prestavili v pozno pomlad, med 19. maj in 11. junij. Tekmovanje za najmlajše tekmovalce (I. kategorija) so zaradi višje sile izpeljali brez predtekmovanja, tekmovanje v II. in III. kategoriji pa je potekalo kot običajno v dveh etapah.

Enajstletni Filip Luka Butinar iz Portoroža je v najmlajši kategoriji prejel vseh 100 točk. 

“Zelo smo veseli, da smo vztrajali in da nam je uspelo izpeljati tekmovanje v živo, za kar se zahvaljujem glasbenim šolam organizatorkam štajersko-pomurske regije, v Slovenskih Konjicah, na Vrhniki in pri Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani. Pohvalim naj prav vse tekmovalce, ki so kljub pouku na daljavo izkazali zelo visoko raven znanja. To potrjuje, da je naš sistem glasbenega šolstva tudi v negotovem obdobju deloval uspešno,” pravi Iztok Babnik, predsednik Komisije Temsig, ki deluje v okviru organizatorja tekmovanja, Zveze slovenskih glasbenih šol.

Na državnem tekmovanju Temsig smo od skupno 583 zabeležili 48 tekmovalnih nastopov iz primorskih glasbenih šol (pet iz GŠ Idrija, eden iz GŠ Ilirska Bistrica, sedem iz GŠ Koper, 15 iz GŠ Nova Gorica, enajst iz GŠ Postojna, eden iz GŠ Tolmin, osem iz GŠ Vinka Vodopivca Ajdovščina) in sedem tekmovalcev iz koprske umetniške gimnazije. Med slednjimi je zlato plaketo in prvo nagrado prejela violinistka Maša Stopar. Med mlajšimi primorskimi talenti sta dva prejela vseh sto točk, oba sta prvonagrajena kitarista: Filip Luka Butinar je osvojil žirijo I. a kategorije, ki mu je podelila posebna priznanja za sto točk, za najboljšo izvedbo obvezne skladbe in za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja; Matija Skrt pa je prepričal žirijo II. b kategorije in si prislužil posebno priznanje za sto točk. Tudi kitarist Gašper Golob Rupnik (I. c) je z 99 točkami prejel prvo nagrado in povrhu posebni priznanji za najboljšo izvedbo obvezne skladbe in najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja. Prejemniki zlatih plaket so še kontrabasista Lev Lipušček, dobitnik druge nagrade, in Voranc Vidmar, ki je z 99,33 točke osvojil tretjo nagrado, tretjenagrajenka Karin Antulović (violina I. c), med violinisti še Jaka Černic (I. a) in najobetavnejša tekmovalka v najnižji kategoriji Zarja Flere; violončelisti Vida Furlan (I. c) in Angela Vezjak (I. a) ter kitaristi: drugonagrajenka Hana Praprotnik (I. b), Jurij Margon in Gaber Prezelj (oba I. a), Jaka Biščak (I. b) in Jakob Žnidaršič (I. c). Violistka Anika Tratnik je prejela tretjo nagrado in srebrno plaketo, medtem ko je šlo posebno priznanje za najobetavnejšo tekmovalko v najnižji kategoriji discipline violončelo v roke srebrne Ane Klanjšček.

Med Primorkami, ki študirata glasbo, se je v najvišji III. kategoriji posebno izkazala harfistka Leto Križanič Žorž z zlato plaketo, prvo nagrado in posebnim priznanjem za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Primorski glasbeniki so sodelovali tudi v treh komornih skupinah s pihali, ki so prejele zlato plaketo: flavtistka Metka Črnugelj v Kvartetu flavt KGBL, prvonagrajeni skupini II. kategorije, saksofonist Boštjan Rojc v Oktetu saksofonov 96, ki je v III. kategoriji prejel 2. nagrado, in oboistka Neža Podbršček v zasedbi KAR EN pihalni kvintet, ki je prejel posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja. Čestitke še Mojci Lavrenčič, ki je kot korepetitorka prejela posebno priznanje za zgledno sodelovanje s tekmovalcem in umetniško podporo v posamezni kategoriji.