Novice, članki in odmevi ...

V Koper je že drugič pripeljala Simfonijo
Leto 2021/2022  |  27.09.2021  |  Videno: 2275  |  A+ | a-
Radio Koper
Tekst: Lea Hedžet
Foto: Ilona Dolenc
 
Pianistka, skladateljica, glasbena pedagoginja in organizatorica koncertnih dogodkov, Tatjana Jercog, je sicer po rodu Tržačanka, a s svojim delom dokazuje, da vse bolj postaja naturalizirana Koprčanka.
 
Iz rodne Doline pri Trstu jo je v svet popeljala glasba. Najprej na tržaški konservatorij, potem še v Verono in na magistrski študij v Pariz, od koder se je leta 1998 kot pianistka in glasbena pedagoginja vrnila v domače kraje. Tu je bila aktivna tudi kot zborovodkinja, potem pa je zaposlitev našla v Kopru, kjer je Tatjana Jercog danes učiteljica klavirja in pomočnica ravnatelja Glasbene šole Koper.
 
V vsem tem času ji tudi ustvarjalna žilica ni dala miru, veliko je koncertirala in leta 2002 posnela izredno dobro ocenjeno ploščo Klawierstücke. Ta razkriva tudi njen raziskovalni duh, ki jo je gnal k novim študijem in leta 2003 je diplomirala še iz glasbene pedagogike ter šest let kasneje iz kompozicije v razredu prof. Fabia Niederja na tržaškem Konservatoriju Giuseppe Tartini. Svoje skladateljsko znanje in poznavanje sodobnih glasbenih tokov je s pridom uporabila tudi kot odlična organizatorica Bienala sodobne glasbe, s katerim je v sodelovanju z Ambrožem Čopijem od leta 2008 do danes pripeljala v Koper veliko pomembnih skladateljev, izvajalcev in sploh veliko novega. Obenem pa je s kakovostjo in odmevnostjo festivala poskrbela za njegovo prepoznavnost po vsej Evropi.
 
Njena domiselnost, izvirnost in želja po povezovanju pa so poleg bienala rodile še dva večja projekta, s katerima je na koncerte klasične glasbe privabila tudi širše množice. Pred dvema letoma je to bila Simfonija Kopra z orkestrom Slovenske filharmonije, ki je ob pomoči MOK in Luke Koper na potniški terminal pristanišča in njegove okolice privabila nad 1000 poslušalcev, letos pa je na podoben način na Titovem trgu zazvenela Mala simfonija Kopra z izvrstno flavtistko Evo Nino Kozmus in Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, saj kljub praznovanju obletnice Resolucije o pomorski usmeritvi Republike Slovenije (skupaj z Ministrstvom za infrastrukturo ter Upravo RS za pomorstvo) razmere večjih zasedb niso dovoljevale.
 
Ob tej priložnosti jo je v nočnem programu gostila Lea Hedžet, njunemu pogovoru pa lahko prisluhnete na povezavi 
https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174807950?s=radio.