Novice, članki in odmevi ...

Evropski glasbeni Atlas v Kopru ob sodelovanju mlajše glasbene generacije
Leto 2021/2022  |  28.09.2021  |  Videno: 7355  |  A+ | a-
Koper - MMC RTV SLO, Primorska kronika, TV Capodistria
Tekst: Luisa Antoni
Foto: RTV Koper Capodistria
 
Godalni orkester Camerata Strumentale Italiana ponuja v teh mesecih šest koncertov z glasbenim popotovanjem po Evropi. Druga točka potovanja je obiskala koprsko glasbeno šolo in k sodelovanju povabila pet mladih glasbenic.
 
Godalni ansambel Camerata Strumentale Italiana, ki zaznamuje letos svojo tridesetletnico obstoja, sestavljajo profesionalni glasbeniki, ki so člani različnih orkestrov v Furlaniji - Julijski krajini. Skupino že od samega začetka vodi Tržačan Fabrizio Ficiur, ki je tudi njen ustanovitelj.
Pred pandemijo je orkester idejno oblikoval program z naslovom Evropski glasbeni atlas in k sodelovanju je povabil tri ustanove, ki se ukvarjajo z mladimi, to so koprska glasbena šola, Banda Sinfonica Municipal španske Seville in Chetham's School of Music iz angleškega Manchestra.
 
Od Vivaldija do Désormièra
Kot drugo postajo šestdelnega programa je v večnamenski dvorani sv. Frančiška v Kopru komorni sestav pripravil program z naslovom Tostran in onstran Alp in ponudil obalnemu občinstvu koncert s skladbami italijanskih in francoskih skladateljev od Antonija Vivaldija, prek Giuseppeja Tartinija vse do Erika Satieja in Rogerja Désormièra.
 
V glasbeni večer je uvedel Vivaldijev koncert v A-duru RV 158, v katerem se je italijanski komorni sestav pokazal kot soliden, a ne vrhunski ansambel. Zatem je sledil Koncert za štiri violine in godalni ansambel RV 580 istega skladatelja iz znane zbirke L’Estro armonico. V njem so se štiri mlade instrumentalistke koprske glasbene šole lahko preizkusile v solističnih vlogah. Pod dirigentsko paličico Fabrizia Ficiurja smo slišali violinistke Tino Božič, Živo Kralj, Majo Janjić in Aleksandro Curanović.

 
      
 
Program sta nato obogatila dva koncerta iz Tartinijevega opusa, in sicer prvi stavek Tartinijevega koncerta za violončelo GT 1.D34, v katerem je suvereno in nadvse prepričljivo nastopila šestnajstletna koprska violončelistka Neža Ivančič, in Tartinijev šesti koncert za flavto GT 1.G08a, v katerem je solistično vlogo prevzel tržaški flavtist Marco Obersnel, ki pa v svojo izvedbo ni zajel prave svežine in inventivnosti Tartinijevih melodij.

Francoski del programa nas je pripeljal do krajše skladbe Le Piccadilly Erika Satieja in nato do Désormièreve večstavčne Suite v francoskem stilu, tj. z razlogom pozabljena skladba, ki pa ni niti doživela na koprskem koncertu vrhunske izvedbe. Italijanski del glasbenega popotovanja je zakrožila tretja suita Starih arij in plesov Ottorina Respighija, s katero se je Camerata Strumentale Italiana poslovila od koprskega občinstva.

Prispevek si lahko ogledate na povezavi 4d.rtvslo.si/arhiv/primorska-kronika/174809203
Komentar: (0)
CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Refresh Image
Odgovorite na vprašanje in dokažite da niste robot. Katero je glavno mesto Slovenije (vpišite z malimi črkami) ?
*
* - Obvezna polja