Novice, članki in odmevi ...

Poje, odkar pomni
Leto 2021/2022  |  04.11.2021  |  Videno: 2159  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Lea Hedžet, Radio Koper
Foto: Mirko Orlač


Tenorist Kevin King, je na glasbeno pot stopil kot kitarist. Potem ga je prevzela strast do petja, ki ga je sicer spremljalo že od malih nog. In skorajda po naključju je prišel na Konservatorij za glasbo v Ljubljani. Spomladi je presenetil z drugo nagrado na mednarodnem tekmovanju Aegis Carminis, danes pa je že študent Akademije za glasbo v Gradcu.

22-letni Koprčan Kevin King ima za sabo nadvse zanimivo glasbeno pot. Pred šestimi leti je na Glasbeni šoli Koper pod mentorstvom svojega očeta Friderika Kinga končal šolanje kitare na nižji stopnji in se začel učiti petja v razredu prof. Tanje Grlica.

V tem času je pod vodstvom Ambroža Čopija intenzivno prepeval tudi v Mladinskem mešanem zboru Gimnazije Koper, v Akademskem zboru Univerze na Primorskem ter v Mladinskem mešanem zboru Konservatorija za glasbo in balet iz Ljubljane. Ko pa se je po končani srednji šoli moral odločati o študiju, je izbral kemijo. Po enem letu je spoznal, da to ni zanj, da preveč pogreša petje in da bi se prav z njim rad ukvarjal.

Naključje je hotelo, da je na turneji zbora ljubljanskega konservatorija spoznal profesorico Edito Garčević Koželj, in ko je moral najti pot do nadaljnjega šolanja, jo je kar prek facebooka povprašal za nasvet. Profesorica, ki zna hitro prepoznati talent, ga je med počitnicami povabila v Beograd, kjer ima drugi dom, da ga preizkusi in pripravi za sprejemne izpite. Tako se je v petih dneh pripravil na izpit, ki mu je omogočil nadaljevanje šolanja na konservatoriju, prav pri prof. Editi Garčević Koželj. In njegova pot se je začela strmo vzpenjati. “Pouk pri prof. Garčević Koželj je nekaj posebnega: je izjemno sproščen, ona pa je kot učiteljica zelo direktna, objektivna, a hkrati zelo ljubeča oseba, in mislim, da izjemno dobro uči. Njen pouk je vedno usmerjen k nekemu cilju, poteka zelo intenzivno in zagnano, tudi onkraj ustaljenih urnikov. Za vedno ji bom hvaležen za to, kako je uspela dvigniti mojo raven znanja. Njeni učenci na tekmovanjih dosegajo velike uspehe, z lahkoto pa se tudi prebijejo na najboljše evropske akademije,” pravi Kevin.
Tudi njega je izvrstno pripravila na sprejemni izpit, še prej pa na mednarodno tekmovanje Aegis Carminis, ki mu je poleg druge nagrade prineslo še posebni priznanji za najboljšega moškega solista in najboljšo izvedbo slovenske skladbe iz prve polovice 20. stoletja. Njegove navdihujoče interpretacije, ki izžarevajo veliko ljubezen do petja, hkrati pa izredno pretanjeno muzikalnost, so očitno navdušile člane žirije. Predvsem ga veseli, da je z njimi in s svojim glasom prepričal tudi svojega novega profesorja na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Gradcu. Srečen je, da lahko zdaj študira pri prof. Antoniusu Solu: “Je res izjemen profesor, čeprav mi je bilo malo žal, da zapuščam svojo izvrstno profesorico. A morda je bil že čas, saj mi je ona svetovala nadaljevanje študija v Gradcu ... Predvsem pa vem, da sem prišel v res dobre roke.”

Kevin King upa, da si bo v Gradcu pridobil tudi veliko znanja in izkušenj za odrsko delo. Za začetek že sodeluje v opernem zboru, kasneje pa bo naštudiral tudi kako samostojno vlogo. Eno je že pripravljal ob zaključku šolanja na Konservatoriju v Ljubljani, a je predstavo odpihnila pandemija.

Kljub temu pa si je ta živahni in tudi na videz markantni mladenič nabral že kar veliko raznolikih odrskih izkušenj: projektno je sodeloval s SNG Opera in balet Ljubljana, odpel pa je tudi že nekaj samostojnih koncertov, zadnjega pred nekaj tedni v organizaciji koprskega Društva prijateljev glasbe. Po vsaki novi izkušnji mu zraste samozavest. Zdaj pa komaj čaka, da se lahko preizkusi še v kakšni operni vlogi.