Novice, članki in odmevi ...

Stoječe ovacije za Gadžijeva
Leto 2021/2022  |  15.11.2021  |  Videno: 2089  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Andraž Gombač
Foto: Andraž Gombač, Jadran Rusjan


“Pomaga tudi to, da sem še dokaj mlad,” je ob izteku dolgega dne z nasmehom odgovoril na vprašanje, kako zmore ves ta napor. Goriški pianist svetovnega slovesa Aleksander Gadžijev osvaja nagrade na najpomembnejših svetovnih tekmovanjih, niza koncerte, daje intervjuje, klepeta z oboževalci, deli avtograme, se fotografira ... ter ostaja preprost in prisrčen, kakršen je bil tudi predsinočnjim na 20. Klavirskih dnevih v Avditoriju Portorož.

Aleksander Gadžijev je na svojem prvem nastopu v Sloveniji po izjemnem uspehu v Varšavi hvaležnemu občinstvu postregel s kar petimi dodatki.


Koncertni dvojček, ki sta ga na 20. Klavirskih dnevih Portorož pripravila Društvo klavirskih pedagogov Slovenije in Glasbena šola Koper, je v petek začel Renato Chicco, leta 1962 v Izoli rojen pianist in profesor na univerzi v Gradcu. Velikemu Beethovnu se je ob 250. obletnici skladateljevega rojstva poklonil z jazzovsko improvizacijo, v soboto pa je še sam prisluhnil koncertu, ki je seveda pritegnil veliko zanimanja.
 
Renato Chicco se je Beethovnu ob 250. obletnici njegovega rojstva poklonil z jazzovsko improvizacijo. 

27-letni goriški pianist Aleksander Gadžijev je dolgi vrsti uspehov letos dodal nove: poleti je slavil kot absolutni zmagovalec tekmovanja v Sydneyju, prejšnji mesec pa je na 18. Chopinovem tekmovanju v Varšavi uradno obveljal za enega najboljših pianistov na svetu: osvojil je drugo mesto, za povrh pa še nagrado za najboljšo izvedbo Chopinove sonate.
 

Razprodan koncert so zaradi novih omejitev in obveznega razmaka med sedečimi poslušalci morali razdeliti v dva dela - Gadžijev je najprej nastopil za zunanje obiskovalce, zatem pa še za klavirske pedagoge in druge. Vrstile so se Chopinove skladbe v kajpada osupljivih izvedbah, bogat dan pa se je iztekel z neskončnim aplavzom, stoječimi ovacijami in kar petimi dodatki.

Po koncertu se je pianist najprej družil z obiskovalkami in obiskovalci, zatem pa še z novinarkami in novinarji. Povedal je, da je v Portorož pripotoval iz Italije, kjer je prav tako koncertiral. V Rimu ga je sprejel in mu čestital tudi minister za kulturo Dario Franceschini, po portoroškem nastopu pa pianista v tednu, ki se začenja, čakajo še trije koncerti na Poljskem in konec mesca nastop z BBC-jevim simfoničnim orkestrom, saj je kot prvi slovenski pianist tudi BBC-jev umetnik nove generacije za obdobje 2019-2021. Dosegel je že ogromno, pa kaže, da se pot šele zares začenja ...