Novice, članki in odmevi ...

Koprska glasbena šola bogatejša za nov koncertni klavir, vreden 54.000 evrov
Leto 2021/2022  |  30.11.2021  |  Videno: 2082  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Maja Pertič Gombač
Foto: Jadran Rusjan


Ko so nove orgle že donele v koprski stolni cerkvi, so se v Glasbeni šoli Koper veselili manjšega, širši javnosti neznanega podviga, ki pa je nadvse pomembna pridobitev za tamkajšnjo, recimo kar “klavirsko skupnost”. Novega koncertnega klavirja so se razveselili pedagogi in učenci, pa tudi dijaki koprske gimnazije, ki so skupaj z mlajšimibodočimi pianisti klavir inavgurirali s koncertom.

Klavirski aktiv in ravnatelj glasbene šole Koper na slavnostni inavguraciji novega klavirja.  
Kot so poudarili na četrtkovem inavguracijskem koncertu v dvorani Glasbene šole Koper, je bil nakup novega klavirja pravzaprav dveletna akcija, ki se je začela še v “predkoronski” dobi leta 2019. Odločitev, kateri klavir izbrati, namreč ni tako preprosta, je bilo slišati z odra.

V akciji “novi klavir” so ob podpori celotnega klavirskega aktiva glasbene šole sodelovali klavirski pedagogi Denys in Danijela Masliuk ter Nives Pavlič. Skoraj dve leti so razmišljali in raziskovali ter preskusili mnoge klavirje. Ravnatelj Iztok Babnik je predlagal Yamahino serijo-SX. “Yamahin klavir - model S7X (227 cm), ki smo ga nabavili, je sad združitve dveh velikih klavirskih proizvajalcev, Yamaha je namreč pred desetimi leti prevzela avstrijskega Bösendorferja. Prav zato ta Yamahin produkt nudi bistveno več zvočnih raznolikosti v vseh registrih, najbolj pa v basovskem,” so nam pojasnili trije pedagogi, tudi sami pianisti, ki so bdeli nad nabavo novega klavirja. Za razliko od prejšnjega klavirja serije C7, ki je ostal v glasbeni šoli v manjši koncertni dvorani, ima novi drugačen zven, z novo dušo in pljuči, ki ju predstavljajo reliefno resonančno dno in strune, ki niso več japonske, temveč nemške.

Klavir kot stičišče
Ko so se končno odločili za model klavirja, pa sta se Nives Pavlič in Danijela Masliuk odpravili še v nemško mesto Reilingen, v distribucijski center za Yamahine klavirje, kjer sta preskusili tri primerke istega modela - in seveda je vsak zvenel drugače. Odločili sta se za najprepričljivejšega, s katerim so že minuli četrtek na inavguracijskem koncertu navduševali učenci prvih treh razredov osnovne šole in bodoči profesionalni pianisti, dijaki umetniške smeri na koprski gimnaziji ter s posebnima točkama celo profesorice klavirja.

Hvaležne so ravnatelju Iztoku Babniku, ki je odobril nakup, saj bo ta omogočil leta vrhunskih glasbenih prireditev, ki se jih vsi veselijo. “Želimo si, da bi bil novi klavir stičišče nas, pianistov - za druženje, za skupne uspehe in nenazadnje za užitek,” je uvodoma dejala Nives Pavlić.

Vrhunski pianistični oddelek
“Naša šola je ena izmed treh največjih v Sloveniji, imamo velik kolektiv profesorjev klavirja in tudi učencev, ki skupaj dosegajo izjemne uspehe,” je povedal ravnatelj Iztok Babnik.

Seveda je imela pri nakupu klavirja svojo vlogo tudi cena. Kajpada bi si vsi pianisti želeli “steinwayja” (Steinway & Sons), a primerljiv model B s ceno 120.000 evrov predstavlja upravičen nakup predvsem za velike koncertne prireditvene prostore, kakršen je denimo Cankarjev dom, nam je iskreno povedal ravnatelj.

Za Yamahin klavir so dobili odlično promocijsko ceno, tako so namesto 70.000 evrov plačali približno 54.000. Klavir so plačali z lastnimi sredstvi, čeprav so ga pred tremi leti umestili tudi v občinski plan, a je koronavirus udaril tudi na tem področju. K sreči, pove Babnik, so si ga lahko privoščili. Predvsem pa si ga vrhunski pianistični oddelek, kot je dejal, tudi zasluži.

Nenazadnje je bila Glasbena šola Koper letos soprirediteljica nedavnih Klavirskih dnevov v portoroškem Avditoriju. Četrtkova inavguracija klavirja pa je bila priložnost tudi za zahvalo profesorici klavirja Aleksandri Češnjevar Glavina, vodji organizacijskega odbora, ki je z veliko truda prispevala k uspešnemu nizu dogodkov, kronanim s koncertoma Renata Chicca in Alexandra Gadjieva