Novice, članki in odmevi ...

Koprska simfonija Vladimirja Lovca prvič v živo
Leto 2021/2022  |  23.02.2022  |  Videno: 1817  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst in foto: Aljaž Novak


V letu 2022 obeležujemo 100. obletnico rojstva skladatelja, dirigenta, pedagoga in publicista Vladimirja Lovca.

Lovcu v spomin bodo Društvo prijateljev glasbe, Glasbena šola Koper, Mestna občina Koper in Zavod lepih umetnosti soorganizirali vrsto koncertov, razstav in drugih aktivnosti, s katerimi bodo proslavili življenje in delo dolgoletnega učitelja na Glasbeni šoli Koper. Ob 100. jubileju rojstva Vladimirja Lovca, so se v Zavodu lepih umetnosti lotili katalogizacije in digitalizacije njegovih muzikalij. “Lovčeva glasbena dela bodo tako širše dostopna glasbenikom in glasbenim raziskovalcem. Med cilji tega projekta je tudi spodbuditi strokovno javnost k proučevanju Vladimirja Lovca, ki doslej še ni bil deležen celovite muzikološke obravnave,” je na novinarski konferenci v Pretorski palači povedala producentka projekta in direktorica Zavoda lepih umetnosti Helena Filipčič Gardina. Ob tej priložnosti je župan Mestne občine Koper Aleš Bržan z današnjim dnem razglasil leto 2022 za “leto Vladimirja Lovca”.

Koprska simfonija prvič v živo
Lovčeva glasbena dela bodo zaživela tudi na koncertnih odrih. Izpostaviti gre avtobiografsko delo za simfonični orkester, ki ga je avtor posvetil prav mestu Koper. Na enemu izmed desetih koncertov, ki jih bodo izvedli v sklopu projekta, bo po skoraj 50 letih od njenega nastanka moč slišati krstno izvedbo Koprske simfonije, in sicer 9. septembra v okviru prireditve Simfonija Kopra.

Po Lovcu poimenovan simfonični orkester
Glasbena šola Koper, na kateri je Lovec ravnateljeval kar 13 let, se bo skladatelju poklonila tako, da bo izdala obsežno izdajo muzikalij zgodnjih klavirskih del Vladimirja Lovca in v svojih prostorih gostila razstavo, ki jo pripravljata Vanja Gregorič in Marija Gombač. Ravnatelj Glasbene šole Koper Iztok Babnik je na novinarski konferenci poudaril, da je Lovcu v čast poimenovan tudi simfonični orkester Glasbene šole Koper.
“Koncertni cikel Amabile pričenjamo 3. marca, s koncertom na katerem bomo zaigrali eno njegovo skladbo za violončelo in klavir. Na vsakem koncertu cikla Amabile bomo prvo skladbo posvetili prav Vladimirju Lovcu,” je povedala Tatjana Jercog, predsednica Društva prijateljev glasbe. Tem koncertom bosta sledila še po dva koncerta v aprilu in maju. 6. april je datum, ko bi Vladimir Lovec praznoval 100 let in prav na ta dan bodo številni klavirski pedagogi predstavili Lovčevo klavirsko zbirko in v živo odigrali njegove skladbe