Novice, članki in odmevi ...

Vabilo v svet skromnega velikana
Leto 2021/2022  |  06.04.2022  |  Videno: 1723  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Maja Petrič Gombač
Foto: Arhiv Glasbene šole Koper, spletna stran www.vladimirlovec.si


Danes ni dvoma, da je bil Vladimir Lovec, čigar 100. obletnico rojstva praznujemo prav danes, kot pedagog, skladatelj in vsestransko glasbeno dejaven posameznik izjemno pomembna osebnost za slovensko Primorje. V želji, da bi njegovo delo še širše in temeljiteje spoznali, so se povezali številni posamezniki in ustanove, ki bodo vseletni projekt ob obletnici Lovčevega rojstva danes tudi slavnostno zagnali s predstavitvijo klavirskih notnih zbirk, prvo razstavo in koncertom v Glasbeni šoli Koper.
 

Vladimir Lovec je med drugim v Glasbeni šoli Koper vodil  simfonični orkester, ki je zdaj poimenovan po njem. Fotografija je nastala leta 1958 v Gledališču Koper ob 10. obletnici ustanovitve glasbene šole.  


“Prav te dni so nam iz Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) sporočili, da so dokončali digitalizacijo vseh njegovih izvirnih del, Društvo slovenskih skladateljev pa je v sodelovanju s Slovenskim glasbenoinformacijskim centrom (SIGIC) digitaliziralo tudi Lovčeva natisnjena dela. Zelo nas veseli, da je zdaj njegov glasbeni opus širše dostopen javnosti na dLib.si tako poustvarjalcem kot raziskovalcem, slednjim že za novembrski simpozij,” nam je včeraj navdušeno pripovedovala producentka projekta Helena Filipčič Gardina, koordinatorka obsežnega projekta, ki se je ob delu Vladimirja Lovca (1922-1992) izoblikoval v sodelovanju s številnimi muzikologi, glasbenimi pedagogi in glasbeniki.

Projekt Vladimir Lovec 100 let, ki zajema številne dogodke skozi vse leto, v koprski občini razglašeno za Lovčevo, prirejajo Zavod lepih umetnosti, Društvo prijateljev glasbe, Glasbena šola Koper in Mestna občina Koper s podporo mnogih srčnih entuziastov.
30 klavirskih skladb, številna komorna dela, okrog 40 samospevov, 2 koncertantni deli, 2 simfoniji in druga orkestralna dela, scensko in baletno glasbo ter okrog 200 priredb, orkestracij in klavirskih spremljav za potrebe mladinskih komornih in orkestrskih sestavov tvori opus Vladimirja Lovca.

Kdo je Vladimir Lovec?
“Zelo pomemben, a eden tistih, ki se ni nikoli postavljal na piedestal,” pravi Lea Hedžet, muzikologinja z Radia Koper, ki je bila članica številčne organizacijske ekipe. Kot lahko preberemo na novi, Lovcu posvečeni spletni strani (www.vladimirlovec.si), je bil “vsestransko dejavna glasbena osebnost, eden od pionirjev glasbenega izobraževanja in koncertne dejavnosti v novejšem poglavju zgodovine slovenske Istre”.

Rodil se je 6. aprila 1922 v Mariboru, maturiral med internacijo v Trevisu, v Ljubljani študiral zgodovino in zemljepis ter bil hkrati vpisan na Akademijo za glasbo. Leta 1950 je končal študij kompozicije pri Lucijanu Mariji Škerjancu in leto pozneje diplomiral še iz dirigiranja v razredu Danila Švare.

Sredi prejšnjega stoletja se je preselil v Koper, kjer si je ustvaril družino s kasnejšo novinarko in urednico našega časnika Zdenko Lovec ter kariero. Bil je eden prvih glasbenih urednikov Radia Koper, nato je za Srečkom Kumarjem za 13 let prevzel ravnateljevanje Glasbene šole Koper, vse do upokojitve leta 1982 pa je tam poučeval klavir, teoretične predmete in glasbeno zgodovino ter ustvaril vrsto izvirnih del, orkestracij in priredb za potrebe obalnih glasbenih šol.

Bil pa je tudi dirigent, glasbeni kritik, sodeloval je pri ustanovitvi koprske koncertne poslovalnice Društva prijateljev glasbe. “S svojim delom je zelo pomembno zaznamoval razvoj glasbene kulture na Primorskem,” so še zapisali o ustvarjalcu, od čigar smrti bo 25. avgusta minilo 30 let.

Skromna eminenca
Lovčev opus šteje 30 klavirskih skladb, številna komorna dela, okrog 40 samospevov, dve koncertantni deli, dve simfoniji in druga orkestralna dela, scensko in baletno glasbo ter približno 200 priredb, orkestracij in klavirskih spremljav za potrebe mladinskih komornih in orkestrskih sestavov.

Projekt Vladimir Lovec 100 let je dobil tudi grafično podobo, ki zaznamuje spletno stran in publikacije, podpisuje pa jo novogoriško podjetje Helikopterdesign.

“Zvest je ostal skozi vse življenje glasbi, kakor ga je ta umetnost očarala in prevzela v letih mladih sanj. Nikoli ni klonil pred vabami nečimrnosti, niti ni svoje glasbe vpregel v družbeno donosnost,” je o njem nekoč dejal skladatelj Pavle Merkù. Tudi njegov spomin na spletni strani priča o Lovcu, svoje pa lahko še zmeraj prispevajo tudi drugi.

Da bi se čim manj spominov in del v bodoče izgubilo, bodo poskrbeli že danes s svečanim odprtjem Lovčevega leta v Glasbeni šoli Koper, kjer so po pedagogu pred nekaj leti poimenovali Simfonični orkester glasbene šole in umetniške gimnazije, ki ga je tudi sam v petdesetih letih vodil.

Ob 18.30 bo Bojan Glavina predstavil novo zbirko Lovčevih klavirskih skladb, ob 19. uri bodo odprli prvo od treh razstav, naslovljeno V delih za otroke je vsaka laž razkrinkana, ki sta jo pripravili Marija Gombač in Vanja Gregorič, ob 19.30 pa bodo izbor nedavno odkritih in sveže natisnjenih klavirskih skladb krstno izvedli Bojan Glavina, Nuša Gregorič, Marko Kanalec, Andreja Konjedic in Nives Pavlič.