Novice, članki in odmevi ...

Njegovi največji ljubezni sta kitara in jadranje
Leto 2021/2022  |  07.04.2022  |  Videno: 1726  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Lea Hedžet
Foto: Matevž Kocjan


Dvanajstletni Filip Luka Butinar iz Lucije je navdušen kitarist in strasten jadralec. Lani je še kot enajstletni učenec Glasbene šole Koper zmagal na državnem tekmovanju Temsig, v razredu optimist pa se je uvrstil tudi v državno jadralsko reprezentanco.

Filip Luka Butinar rad tudi teče, plava, igra odbojko, smuča ...  Foto: Matevž Kocjan

Filip Luka Butinar, učenec 6. razreda OŠ Lucija, je živahen in zelo zgovoren, pa tudi precej radoveden deček, ki kaže veliko zanimanja za svet okrog sebe. Nikdar mu ne zmanjka energije, vedno je pripravljen na akcijo ... A obenem je zelo osredotočen, ko si postavi kak cilj. Ko ga nekaj zanima ali privlači, je v to pripravljen vložiti veliko truda in časa. Že v vrtcu si je rekel, da se bo, ko gre v šolo, učil tudi kitaro, in res se je takoj v prvem razredu vpisal še v glasbeno šolo.

Skozi leta si je postavljal vse višje cilje, zato ga je učiteljica kitare na piranski podružnici Glasbene šole Koper, prof. Martina Kocjančič, že zelo zgodaj začela usmerjati na različne delavnice in tečaje pri znanih kitaristih, kot je priznana kitarska pedagoginja Tatiana Stachak, in festivale, kot je Kitarika. Tu se je izpopolnjeval pri prof. Josueju Gutierrezu in se seznanil tudi z eno svojih vzornic, Cristino Galietto.

Ker pa rad nastopa in ker je v sebi kmalu prebudil tudi tekmovalni duh, ga je učiteljica lani prijavila še na tekmovanje. Najprej na državno Temsig, na katerem je tako rekoč pometel z vso konkurenco in z maksimalnimi 100 točkami zmagal v svoji, 1.a kategoriji, ter ob tem prejel še tri posebne nagrade: za najboljšo izvedbo obvezne skladbe pa za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja in seveda za doseženo “magično stotico”, kot ji radi rečemo …

“Ko sem izvedel za zmago, sem bil že doma. Odhitel sem v sobo, si oblekel novo obleko, obul nove čevlje in ponosno tekal gor in dol po ulici,” pravi Filip.

Potem se je udeležil še dveh mednarodnih spletnih tekmovanj, Città degli Imperiali in Giovani musicisti - Diapason D'oro, na katerih je prav tako prejel prvo nagrado. Zdaj je že v petem razredu kitare in tudi za to pomlad si je postavil zahteven cilj: nastopil bo na mednarodnem tekmovanju Città di Cervignano. Lansko poletje se je prvič udeležil Poletne kitarske ustvarjalnice in tako izkusil tudi igranje v kitarskem orkestru, kar ga je še dodatno navdušilo in spodbudilo. Z veseljem zaigra tudi v komornih zasedbah in rad prisluhne različnim kitarskim koncertom.

Ob glasbi in šoli, kjer je vselej odličen, ima Filip še veliko drugih interesov: rad teče, plava, se potaplja, igra odbojko, zelo rad smuča ... Največ prostega časa pa ob kitari posveča jadranju. To je njegova strast in ne motijo ga težke razmere, kot so mraz in dolgi naporni treningi. “Uživam, ko piha veter in ko moram viseti z barke, da jo poravnam.” Pridno trenira in tudi tu uresničuje svoje cilje. Enega je že dosegel, uvrstil se je v državno reprezentanco v razredu optimist.

Verjame, da lahko z dobro voljo in s kančkom sreče v življenju, predvsem pa z res veliko dela, dosežeš prav vse. V življenju ga vodita optimizem in dobrovoljnost. Še naprej si želi igrati kitaro, obenem upa, da bo imel še časa za jadranje s prijatelji.

Kaj pa bo, ko bo “velik”? “Želim si postati znan kitarist,” pravi. To namerava doseči z veliko truda in vaj.