Novice, članki in odmevi ...

Primorski biseri na državnem tekmovanju
Leto 2021/2022  |  15.04.2022  |  Videno: 1743  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Tatjana Gregorič
Foto: Zveza slovenskih glasbenih šol


34 zlatih plaket, zgledno število najvišjih in posebnih nagrad so osvojili mladi primorski glasbeniki na letošnjem 51. Temsigu. Magične stotice so si prislužili fagotist Primož Furlan, klarinetistka Samanta Škorja, pianist Vid Ibic in Ana Birsa Krušič s kljunasto flavto.

V Kazinski dvorani SNG Maribor so več nagrad prejeli tudi primorski glasbeniki.

“Ko sem izvedel, da sem prejel 100 točk, sem najprej vprašal, od kolikih točk sicer. Zmaga me je presenetila in mi potrdila: če delaš, vadiš, se predaš glasbi, na koncu uspeš.” Tako se je zlate plakete, najvišje nagrade in magične stotice v I. b kategoriji veselil fagotist Primož Furlan, učenec Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina v razredu Marka Prijatelja na 51. tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije, ki je letos potekalo v disciplinah flavta, kljunasta flavta, oboa, klarinet, saksofon, fagot, petje, klavir, diatonična harmonika, komorne skupine jazz in komorne skupine s trobili.

Med 7. in 22. marcem je na 12 prizoriščih v krajih Beltinci, Celje, Gornja Radgona, Ljutomer, Maribor, Murska Sobota, Ormož, Ptuj, Slovenska Bistrica in Velenje nastopilo 790 tekmovalcev, tudi več kot 80 iz primorskih glasbenih šol (Postojna, Idrija, Tolmin, Nova Gorica, Ajdovščina, Ilirska Bistrica, Sežana, Koper), z Umetniške gimnazije Koper in iz Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica.

“Tekmovalci so bili na zelo visoki ravni in ta se z leti le še dviguje. Že v najnižji kategoriji so izvedbe tako dobre, da lahko govorimo o pravih malih profesionalnih glasbenikih. S posnetka zelo kakovostnega zaključnega nastopa prvonagrajencev pa bi lahko pripravili izvrstno zgoščenko. In zelo dobro so se na tekmovanju v vseh disciplinah spet odrezali primorski učenci,” je povedal Iztok Babnik, predsednik Komisije Temsig, ki deluje v okviru Zveze slovenskih glasbenih šol, organizatorja tekmovanja Temsig.

Fagotist Domen Maričič (GŠ Koper, učitelj Miha Petkovšek) je v I. c kategoriji osvojil prvo nagrado, zlato plaketo in posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja. Izjemni so bili tudi nekateri nekdanji učenci koprske glasbene šole in Umetniške gimnazije Koper. Pianist Vid Ibic, študent Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, je v III. a kategoriji prejel prvo nagrado, zlato plaketo, 100 točk in posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe.

Magično stotico in posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja je v III. b kategoriji osvojila Ana Birsa Krušič, študentka Akademije za glasbo v Ljubljani. V III. b kategoriji pa je z najvišjim številom točk in posebnim priznanjem blestela klarinetistka Samanta Škorja: “Pomeni mi izjemno potrditev mojega truda in dosedanjih izkušenj na odru. Izjemno sem hvaležna za tako visok rezultat. Posebej sem vesela posebnega priznanja za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja, saj to pomeni, da zmorem novo skladbo, pisano v sodobnem času, zaigrati na zelo visoki ravni. To je bila resnično lepa zaokrožitev mojih študijskih let, saj junija zaključujem magisterij na ljubljanski Akademiji za glasbo.”

Žiga Čopi je prvo nagrado in zlato plaketo osvojil v I. b kategoriji discipline petje: “Priznanje mi daje potrditev in zagon na pevski poti, ki je šele na začetku, a že kaže sadove. Nastopa na tekmovanju in na zaključnem koncertu sta mi dala možnost predaje energije občinstvu, kar je zadnje čase vsem glasbenikom še kako manjkalo. Če sem s tem nastopom spodbudil kakršenkoli čustveni odziv pri vsaj enem poslušalcu, sem po svojih merilih naredil tisto, kar šteje.”

S posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja, zlato plaketo in drugim mestom v III. b se lahko pohvali tudi Gaja Bašič, nekdanja učenka Glasbene šole Sežana. Odlični in najuspešnejši v II. b kategoriji sta bili tudi nekdanji učenki Glasbene šole Nova Gorica, oboistka Anamarija Vuga in pevka Rebeka Pregelj; slednja je prejela tudi posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja (za pesem Vrnitev Marija Kogoja).

Med vidnejšimi uspehi 51. Temsiga je vsekakor tudi posebno priznanje za zgledno sodelovanje s tekmovalcem in umetniško podporo, ki ga je prejela Ana Kravanja, korepetitorka šestih tekmovalcev Glasbene šole Tolmin.