Novice, članki in odmevi ...

Juriju Mušiču glasba nudi svobodo izražanja
Leto 2021/2022  |  21.04.2022  |  Videno: 1694  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Lea Hedžet, Radio Koper


Kitarist Jurij Mušič iz Prvačine, maturant umetniške gimnazije v Kopru, je kljub rosnim osemnajstim letom zelo razgledan in ustvarjalen mladenič mnogih talentov, za nadaljnje šolanje pa je izbral glasbo.

Jurij Mušič je lani pod mentorstvom prof. Tanje Brecelj Vatovec na državnem tekmovanju Temsig prejel srebrno plaketo. V srednješolski konkurenci je to kar velik dosežek, zlasti za kitarista, ki je svoje šolanje začel razmeroma pozno, celo kot samouk.

V svet glasbe je vstopil pri osmih letih, s trobento, v želji, da bi postal član slovite Prvačke pleh muzike. Ta strast je kmalu zbledela, saj je bila, po njegovih besedah, trobenta preveč naporen instrument, da bi ga lahko obvladoval zgolj z otroško domišljijo. Na srečo se je že od malih nog srečeval s kitaro svojega očeta in tako se je tudi sam začel izražati skozi ta instrument. Pri prvih akordih mu je pomagal oče, potem je začel komponirati lastne pesmi in se usmeril v rock, z njim pa v solistično igranje, tudi na električni kitari. S sošolci je ustanovil bend Stara kitara in z njim po srečnem naključju celo nastopil na Škotskem, na AC/DC Tribute festivalu, ki ga vsako leto prirejajo v spomin na pokojnega pevca Bona Scotta.

V osmem razredu pa se je odločil, da bo nadaljeval glasbeno šolanje s klasično kitaro. V njej je videl več potenciala za izražanje. Zato se je odločil, da se pripravi za sprejemni izpit na umetniški gimnaziji v Kopru in v ta namen hitro opravi privatni tečaj pri prof. Matjažu Remcu, ki je imel odločilno vlogo, da je Jurij sprejemni izpit tudi opravil. Koprsko okolje mu je bilo znano že od prej, ko pa je spoznal prof. Tanjo Brecelj Vatovec, je ugotovil, da je bila izbira prava. Veliko luknjo v znanju je s trdim delom uspešno zakrpal in do četrtega letnika nadoknadil zamujeno. Glede na to, da ima v sebi veliko potencialov, da je zelo razgledan in da je tudi intelektualno zelo razvit, odločitev za glasbeno študijsko pot nikakor ni bila edina izbira. A je bila vseeno prva, saj mu glasba nudi več svobode kot, denimo, pisanje, ker je bolj abstraktna. Sploh pa je zadovoljen, da je srednješolska leta preživel v Kopru, čeprav je nekje na sredi “pandemija presekala njegovo izkušnjo”. Čas, ki ga je preživel v Kopru, ga je obogatil, saj je šel skozi veliko preizkušenj in zanj je bilo to posebno potovanje. Na njem je doživel tudi svoje prvo tekmovanje, ki je bilo zanj velika motivacija, da je vadil več in bolje, da se je tehnično izpopolnil in da je preizkusil svoje znanje. Udeležil se je sicer še tekmovanja z Akademskim pevskim zborom UP, a žal je tudi to udejstvovanje presekala pandemija. Sicer pa meni, da so tekmovanja koristna, če jih ne jemlješ preveč resno. Tega ga je naučil prof. Lukasz Kuropaczewski, pri katerem bi rad študiral na graški akademiji, ko zapusti gimnazijo.

Zanima pa ga tudi študij kompozicije. Poleg glasbe se Jurij Mušič rad ukvarja še z zgodovino, literaturo in tudi z literarnim ustvarjanjem, za katerega upa, de se mu bo poslej lahko malo več posvečal ... Na gimnaziji sta mu šola in glasba vzeli preveč časa in energije. “Sem pa prav preko glasbe spoznal ogromno čudovitih ljudi in tudi najboljše prijatelje.” Tudi skupnega muziciranja je žal premalo doživel zaradi pandemije, a zdaj, tik pred koncem šolanja, so sošolci sestavili kitarski trio, s katerim se odpravljajo na kratko turnejo. Z njo bodo vsi trije (poleg Jurija še Andreja Žiberna in Polona Zadnik) obiskali svoje nekdanje glasbene šole. Jutri bodo zaigrali v Novi Gorici, 3. maja na Glasbeni šoli Sežana in 6. maja v Ilirski Bistrici. 25. aprila bodo v okviru festivala Kitarika nastopili še pri sv. Ani v Kopru.

Jurijev cilj je postati svobodni kitarist in skladatelj, saj mu glasba pomeni način izražanja vsega, česar z besedami ne more. “Glasba je zvok, zvok pa ni potencial, ki ti daje konkretno informacijo kot slika ali tekst. Glasba ti pusti, da si vsako delo razlagaš po svoje.”