Novice, članki in odmevi ...

Izbira med glasbo in računalništvom
Leto 2021/2022  |  05.05.2022  |  Videno: 1726  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Lea Hedžet, Radio Koper
Foto: Erica Poropat


Kitaristka Andreja Žiberna, lanskoletna nagrajenka državnega in dveh mednarodnih tekmovanj, maturantka umetniške gimnazije v Kopru, prihaja iz Tomaja. Že od otroštva je njena največja ljubezen kitara, a za poklicno pot si je izbrala računalništvo.

18-letna Andreja Žiberna je svoje šolanje začela v Tomaju, nadaljevala v Dutovljah, za srednjo šolo pa je izbrala umetniško gimnazijo v Kopru, saj jo je skozi vsa osnovnošolska leta najbolj zanimala kitara, ki se jo je začela učiti z osmimi leti na Glasbeni šoli Sežana. Nekaj časa je obiskovala tudi podružnično šolo v Komnu, kjer je tudi veliko nastopala. Zelo jo je veselilo pokazati, kaj se je naučila, kaj zmore in s čim se najraje ukvarja. Zato jo je njen prvi učitelj, Igor Starc, tudi prijavil na nekaj tekmovanj, kjer sicer še ni uspela pokazati vsega, kar zmore, si je pa nabrala dragocene izkušnje za kasnejša leta, ko se je tekmovanj udeleževala kot srednješolka s svojo novo mentorico, Martino Kocjančič. Z obema se je zelo dobro razumela in obema je zelo hvaležna za znanje, ki sta ji ga dala, čeprav je na srednji šoli morala skoraj dve leti opravljati pouk na daljavo. Kljub nastalim razmeram sta s profesorico intenzivno nadaljevali priprave prek spleta, kar seveda ni bilo enostavno. Zato je bila udeležba na tekmovanjih v tistem času toliko bolj dragocena. Na Temsigu je v II. b kategoriji prejela srebrno priznanje, na 12. mednarodnem, izjemoma spletnem, tekmovanju "Città degli Imperiali" pa je v svoji kategoriji s 97 točkami osvojila zlato. K tem uspehom so veliko pripomogle tudi dodatne ure izpopolnjevanj in mojstrskih tečajev pri svetovno znanih koncertantih in priznanih profesorjih, kot so Zoran Dukić, Lukasz Kuropaczewski, Stefano Viola, Josue Gutierrez, ki jih prizadevni primorski kitarski pedagogi redno prirejajo na svojih festivalih in poletnih kitarskih ustvarjalnicah prek društev Kitarika v Kopru in Kitarza v Postojni.

Poleg teh se Andreja rada udeležuje tudi Poletne šole kitare v Črnomlju. Festivali in poletne šole pa so izvrstna priložnost za komorno muziciranje, ki ga tudi na koprski umetniški gimnaziji ne manjka: Andreja trenutno igra v kitarskem triu, ki je pod mentorstvom prof. Tanje Brecelj Vatovec naštudiral koncertni program, s katerim se predstavlja po primorskih šolah, predvsem tistih, s katerih prihajajo vsi trije člani. Poleg Andreje sta to še njena sošolca Polona Zadnik in Jurij Mušič, zato so se že predstavili v Novi Gorici in Sežani, jutri pa bodo zaigrali še v Ilirski Bistrici. Zaključni koncert bodo priredili 12. maja, ko bodo zaigrali v prostorih samostana sv. Ane v Kopru. Druženje ob glasbi je sploh posebnost dijakov umetniške gimnazije, zlasti tistih, ki prebivajo v dijaškem domu. Poleg skupnega muziciranja, sprehodov in petja v zboru je tu mogoče tudi druženje "kar tako", če le ostane še kaj prostega časa in če je ne zaustavi kakšna knjiga, saj Andreja zelo rada tudi bere ... Obveznosti je res veliko, sploh letos, ko bo morala opraviti še vse maturitetne izpite. Nanje se zelo intenzivno pripravlja, saj si želi z uspehom zagotoviti dovolj širok izbor študijskih smeri ...

Zanima jo zelo veliko stvari, zato ni povsem prepričana, da bo za nadaljnji študij izbrala glasbo. Zadnje čase jo vleče v smer računalništva in razmišlja tudi o vpisu na Fakulteto za računalništvo in informatiko. Zato je zelo zadovoljna, da je za svoje srednje šolanje izbrala Gimnazijo Koper, "… ki ponuja tako glasbene oziroma strokovne kot splošne predmete na visokem nivoju, kar nam omogoča nadaljevanje študija tudi na drugih področjih."