Novice, članki in odmevi ...

Glasba povezuje
Leto 2023/2024  |  27.05.2024  |  Videno: 142  |  A+ | a-
Sofia Masliuk in Metka Mateta s svojima učiteljicama
Sofia Masliuk in Metka Mateta s svojima učiteljicama
Glasbena šola Koper
Tekst in foto: Danijela Masliuk


Iz preproste želje po skupnem muziciranju je nastalo čudovito in plodno sodelovanje dveh mladih glasbenic, Sofie Masliuk, učenke 7 razreda klavirja iz razreda prof. Danijele Masliuk in Metke Mateta, dijakinje 1. letnika harmonike iz razreda mag. Erike Udovič Kovačič. 

Sodelovanje v komornih zasedbah prinaša nemalo novih izzivov, saj je komorna igra preprosto povedano glasbeni dialog med dvema ali več inštrumenti, da pa bi se lahko pogovarjal z drugim se moraš najprej naučiti poslušati. In Sofii in Metki je to z veliko vaje odlično uspelo, kar je obrodilo sad na številnih nastopih in tudi na tekmovanjih. Udeležba na tekmovanjih zahteva posebne psihične in fizične sposobnosti, in za mlade glasbenike je pomembno da se urijo tudi v tej posebni »disciplini«. Sofia in Metka sta se udeležili treh tekmovanj, ter na vseh prepričljivo posegli po najvišjih mestih.

Mentorici Erika Udovič Kovačič in Danijela Masliuk sta z veseljem soustvarjali in z veliko mero radovednosti spremljali njune nastope v glasbeni šoli in na tekmovanjih, ju spodbujali, in se z njima veselili vseh uspehov. Izjemno je bilo opazovati kako sta kot duo postopno premikali meje svojih zmogljivosti vedno dlje, kako je zorela in se izpopolnjevala njuna interpretacija skladb in kako je njuna skupna igra napredovala od tekmovanja do tekmovanja. Z izkušnjami, ki sta si jih nabrali z nastopi, sta odlično obvladali akustiko v treh zelo različnih dvoranah in navdušili mednarodne člane žirije ter publiko. 
Na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Temsig sta s 98,33 točkami osvojili zlato plaketo in 2.mesto; v čudoviti dvorani v Puli na Hrvaškem sta si na na 47. Tekmovanju harmonikarjev in komornih skupin s harmoniko, s 96,67 točkami, priigrali absolutno 1. nagrado-1.mesto v svoji kategoriji; na 11. Mednarodnem glasbenem tekmovanju v Malborghetu v Italiji pa sta dosegli 98 točk in 1. nagrado ter 2. mesto.