Novice, članki in odmevi ...

Glasbeni projekt, ki premika meje
Leto 2023/2024  |  03.07.2024  |  Videno: 23  |  A+ | a-
V Portorožu je za dirigentsko paličico prijel priznani slovenski dirigent Slaven Kulenović
V Portorožu je za dirigentsko paličico prijel priznani slovenski dirigent Slaven Kulenović
Primorske novice, Kultura
Tekst: Vanja Gregorič
Foto: Mirko Orlač


Minulo soboto je Avditorij Portorož gostil dogodek, ki bo še dolgo odmeval in nanj ne gre zlahka pozabiti. V okviru projekta Erasmus+ se namreč vsako leto številni mladi glasbeniki iz številnih držav udeležijo avdicije, ki jo prireja graški Konservatorij Johann-Joseph-Fux s podporo graškega Musikvereina in se naposled združijo v Youth Orchestra Alpe-Adria.


V skupnem glasbenem projektu so svoje moči združili mladi iz avstrijskega konservatorija v Gradcu, Glasbene šole Szombathely z Madžarske, italijanskega Inštituta L’Educazione Musicale in Lingua Tedesca e Ladina iz Brunecka, iz francoskega Konservatorija Pierre Cochereau à rayonnement régional de Nice, hrvaške Glasbene šole Varaždin in dveh slovenskih šol Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter Glasbene šole Koper z Umetniško gimnazijo Koper.

Med Titanom in raztreščenim soncem
Devetdeset talentiranih glasbenikov, ki so v povprečju komaj dosegli 19 let, je na treh glasbenih odrih izvedlo izjemno prvo Mahlerjevo simfonijo - Titan, ki jo danes mnogi označujejo kot eno izmed najpomembnejših med vsemi prvimi simfonijami v glasbeni zgodovini. Za uvod v to monumentalno delo so zaigrali noviteto madžarske skladateljice Judith Varga, preludij z naslovom Shattered Sun. Na prvem koncertu so bodoči profesionalni glasbeniki imeli zavidljivo priložnost sodelovati z mednarodno priznanim maestrom Julianom Rachlinom, ki je v čudoviti dvorani graškega Musikvereina Stefaniensaal skupaj z mlado dirigentko Claro Bauer Wagsteiner dirigiral na premiernem koncertu. V amfiteatru portoroškega Avditorija in v Gledališču Zancanaro v italijanskem mestu Sacile pa je za dirigentsko paličico prijel priznani slovenski dirigent mlajše generacije Slaven Kulenović in skupaj z mladino ustvaril še dva zares nepozabna glasbena dogodka.

Stkali so neprecenljive vezi
Mednarodni projekt Youth Orchestra Alpe-Adria je čudovit primer, ko glasba združuje in briše meje. Glasbeniki, večinoma še dijaki, ki so sodelovali v tem projektu, so dokazali, da s trdim delom, strastjo do tega, kar počnejo, in predanostjo ter brisanjem preprek tako v sebi kot zunaj sebe lahko ustvarijo izjemen dogodek. V našem primeru koncertni. In vsi trije koncerti so bili vrhunski. V Portorožu jih je navdušeno občinstvo nagradilo s stoječimi ovacijami. Seveda pa ne velja pozabiti na nova prijateljstva in vezi, ki se ob takih projektih stkejo ter spomine in izkušnje, ki so neprecenljive in ostanejo za vse življenje.